IEA nyní vidí podporu pro růst ceny ropy


Mezinárodní energetická agentura (EIA) ve svém posledním  reportu poukázala na možný rostoucí trend ceny ropy. Zatímco v únoru agentura předpovídala velkou rychlost americké břidličné produkce, tak nyní zvýšila odhad poptávky pro 2018 o 90 tisíc barelů za den na 1,5 mil. barelů  za den. Dáno zvláště vyšší spotřebou v Číně a Indii. Poptávka se tak dostává do souladu s nabídkou a rebalancování má pokračovat, to za klesajících zásob OECD a forward křivky termínových kontraktů v backwardation po delší době.

Nové naleziště ropy v roce 2017 poklesly na pouhých 4 miliardy barelů, kde nízká explorace je následkem nízkých výdajů, které v této oblasti v podstatě nerostly minulý rok a dle agentury se mají zvýšit letos jen o 6%. 

První polovina roku je vždy sezónně slabší a následně pak se má poptávka zvyšovat během letní sezóny. Důležitým faktorem se zdá být situace ve Venezuele, kde v únoru došlo ke ztrátě 60 tis. barelů za den a pakliže bude produkce OPECu zachována v rámci škrtů na stávající úrovni pak  náhlá další akcelerace poklesů produkce v této jihoamerické ekonomice může znamenat nastolení deficitu v nabídce celkově. Na druhé straně je tu hrozba cel Trumpovou administrativou, která pakliže vyustí v rozsáhlou obchodní válku, pak zpomalení mezinárodního obchodu bude jistě znamenat nižší spotřebu paliva v námořní i kamiónové dopravě a budování přebytku černého zlata na trhu.

Je nutno si dále uvědomit, že tuto chvíli je ale komodita zde na burze v Chicagu dosti překoupená se spekulačními čistými nákupními pozicemi mimo zajišťovatele v řádu 740 tisíc kontraktů, to znamená pakliže do letní sezóny zbývá nějaký čas a naopak poptávka po produktu ropy topném  oleji po zimě klesá, pak technicky nebrání nic likvidaci dlouhých pozic. Naopak, na konci týdne jsme mohli být svědky silnějších nákupů, což poslalo WTI kontrakt nad 62 USD za barel. To je pak zásluhou geopolitických rizk a slovní přestřelky mezi Saudskou Arábií a Íránem. Rovněž pak Británie, Německo a Francie navrhli nastolení nových sankcí vůči Íránu – krok k přesvědčení Trumpovy administrativy pro zachování  Nukleární dohody s Íránem z roku 2015.

Jako vždy, na trhu s ropou, bude zajímavé sledovat další vývoj. Závěrem se pojďme podívat na cenový průběh aktivního kontraktu WTI ropy a její komoditní spread s kontraktem pro září na burze v Chicagu (SOL Trader, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?