Emerging ekonomiky reagují na rostoucí americké úroky


Zatímco na počátku roku vypadala situace velmi nadějně pro aktiva emerging ekonomik (EM), tak stávající opačná reakce je více charakteristická pro případy, kdy americká centrální banka přistupuje k redukci své bilance a zvyšování klíčové úrokové sazby. Redukce likvidity a posilující dolar klasicky vede k poklesu zájmu o relativně více riziková aktiva ať již dluhopisů nebo akcií mladých ekonomik. To je patrné zvláště v posledních měsících, kdy dochází k odlivu kapitálu z těchto aktiv:




Situace se tedy zdá začíná připomínat částečně tu z konce 90. let, kdy došlo k asijské chřipce, nicméně situace je dnes značně odlišná a rozvíjející trhy jsou dnes více flexibilnější jak jsem psal například v článku v roce 2013 zde:  http://www.klubinvestoru.com/public/cs/article/1706-zpusobi-odliv-kapitalu-z-emerging-ekonomik-krizi

Růst výnosu do splatnosti 10-ti letého amerického vládního dluhopisu (inverzně pokles jeho ceny) nad 3% a pokles měn Argentiny a Turecka na historické minima vůči USD představují jisté riziko. Banco Central de la República Argentina zvýšila klíčovou úrokovou sazbu na 40% a požádala Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Turecko doposud ponechalo klíčovou repo sazbu na 8%, zřejmě především z důvodu, kdy v předvolebním období nechce vláda, aby byly prováděny skokové změny. Ačkoliv je situace spuštěna utahováním měnové politiky v USA a posilováním dolaru, tak jistě je umocněna dále horšími domácími makrodaty, kdy míry inflace jsou přes 25% v Argentině a 11% v Turecku, vysoká relativní míra deficitů běžných ůčtů v zahraničním obchodě (5,6% HDP Turecka a 4,8% HDP Argentiny) a tak dále.

Globálně nízké úroky v posledních letech vedly k značné akumulaci dluhu v emerging ekonomikách a  značná část je v USD a EUR:


Problematickým faktorem je rovněž dolarový dluh, který má v emerging ekonomikách splatnost ve zvýšení míře t během následujícíh let:




Bude tedy zajímavé sledovat další vývoj investorských toků do aktiv EM, zvláště s ohledem na původní silný pozitivní výhled a jisté „stádové chování“ nákupů investorů v posledních letech, které je příkladným  behaviorálním faktorem vedoucím k pěkným trendům nahoru. Nicméně, dle silného faktoru relativního momenta nevypadají mladé trhy již tak zajímavě a obrat trendu opačným směrem je velmi pravděpodobný.


Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontraktů na měny dalších EM ekonomik na burze v Chicagu a to mexické peso a jihoafrický rand od počáku roku, kde je patrný jistý zlom dolů od dubna (SOL Trader, denní data):




Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?