Jednostranné vypovězení nukleární dohody – cenové implikace


Tento týden Donald J. Trump oznámil vypovězení  JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) dohody s Iránem, kterou v roce 2015 uzavřelo 5 členů Bezpečnostního výboru OSN + EU včetně Německa  pro omezení nukleární expanze do roku 2028. Potenciál této akce jsem zmíni minule zde:  http://martinekonom.blogspot.cz/2018/04/cena-ropy-muze-dale-rust-nedojde-li-o.html  . Tento krok bude mít jistě zajímavé důsledky na strategii v mezinárodně politické a ekonomické oblasti. Jistě by zasloužil hlubší politickou analýzu, například s ohledem na budoucí petrodolarovou situaci, Saudskou Arábii, SAE, Rusko či Turecko.  Trumpova administrativa, podobně jako u problematiky cel, si jistě také daným krokem vytváří jistý prostor pro negociaci, zejména pak před chystaným setkáním s leadrem KLDR Kim Čong-unem v Singapuru. Efektivně existuje půlroční perioda před tím, než bude dohoda jednostranně vypovězena.

Nicméně co se týče vlivu na cenu ropy, pak tento faktor má možný zprostředkovaný charakter.  Zvýšení rizikové prémie s ohledem na možné výpadky v regionu Středního východu, která činí nyní kolem 10 USD za barel a může jít výše. USA však nebudou mít sílu koalice, která před rokem 2015 způsobila omezení iránských exportů komodity v řádu 1 miliónu barelů za den (Čína, Rusko i EU oznámili pokračování v dohodě). Obnovení sankcí USA pro Irán pak bude mít jistý vliv na soukromé zahraniční společnosti  podnikajicí v této zemi. Ekonomiky těchto subjektů však mohou vůči USA zavést odvetná opatření. Jistým faktorem pak může být potlačení rozsáhlejších investic do energetického sektoru Iránu v delším horizintu.

Zhruba 70% iránského vývozu komodity směřuje dle ročních smluv do asijského regionu a poteniální výpadek jistě s radostí nahradí Saudská Arábie a další. Nejde však tolik o redukci exportů, ale spiše o transfer výdělků z jejich prodejů. Na druhé straně prodeje nemusí být v dolarech, ale například v juanech, což by posílilo vliv Číny v regionu. Pakliže dojde k jistému omezení iránských vývozů, pak vlivem jistě je s ohledem na stabilně rostoucí globální poptávku potenciální redukce světových zásob. Zde například Goldman Sachs odhaduje při ztrátě 500 tisíc barelů za den v Iránu do konce roku, nárůst ceny ropy o 6 USD za barel. Pohlédněme na vývoj globálních zásob černého zlata od roku 2014:


Co však stále platí je, že globální poptávka po ropě se výrazně zvýšila, zejména zásluhou růstu ekonomik USA a EU. Nákupy automobilů se zvyšují v emerging ekonomikách (zejména Čína), stejně tak roste mezinárodní letecká přeprava. Produkce OPECu a Ruska se od podzimu minulého roku snížila o 6% a kartel předpokládá udržení produkčních limitů. Ekonomické problémy Venezuely způsobily značné výpadky a jejich obnova není v nejbližším období technicky proveditelná. Faktorem jsou dále pokračující napětí v regionu Středního východu (hrozby Jemenu Saudské Arábii), nákupy futures kontraktů ropy komoditními fondy jsou rovněž velmi zajímavé s ohledem na backwardation od konce 2017 a roll yield výnos:



Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen červencových kontraktů na WTI a Brent ropu a jejich komoditní spread od počátku tohoto roku na burze v Chicagu (SOL Trader, denní data):



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?