Cena ropy reaguje na OPEC a Rusko


Zprávy z OPECu a Ruska o možném navýšení produkce vyvolaly výprodeje na trzích s ropou, zváště pak americký WTI kontrakt, který oslabil o téměř 10% od minulého týdne. Saudská Arábie a Rusko plánují dodat na trh dodatečných 300 tisíc až 1 milión barelů za den. Ačkoliv americká produkce vzrostla na 10,77 miliónů barelů za den, tak zásoby jsou dle vládní agentury EIA 1,3 mil. barelů pod 5-ti letým průměrem a americké importy komodity jsou 7,63 oproti minulému týdnu 8,16 mil. barelů za den. Tudíž rebalancování bude pokračovat a spíše než dodání vyšší produkce jde o to zda nedojde k výraznému oslabení poptávky, ke kterému může dojít  při vypuknutí války v mezinárodním obchodě. To se právě teď začíná rýsovat s ohledem na skutečné zavedení cel USA na ocel a hliník, nicméně stejně jako v případě Číny toto spíše vypadá jako prostředek k negociaci, než aby došlo k trvalému zavedení cel, které by poškodilo ve finále všechny strany, jak jsem psal zde: https://martinekonom.blogspot.com/2018/04/cena-ropy-muze-dale-rust-nedojde-li-o.html


Dle Goldman Sachs je poptávka po černém zlatě velmi silná a pakliže by OPEC a Rusko v blízké době nezvýšily produkci, tak by zásoby poklesly na historicky nízkou úroveň již v  1. čtvrtletí 2019. Pokud by došlo k slabějším navýšením produkce v řádu kolem 250 tisíc barelů za den, pak by nabídkový deficit do 3. kvartálu činil dle banky 0,5 mil. barelů za den. Tudíž fundamentálně nejde tak o to stlačit cenu níže, jako spíše zabránit budoucí nedostatečné nabídce na trhu a silnějšímu růstu ceny. Bude-li se dodávat více ropy na trh, tak je s tím také spojená redukce přebytečných zásob, což historicky pak zvyšuje také rizikovou prémii a sebemenší výpadek pak prudce eskaluje cenu výše (krátkodobé rychlé nárůsty vždy výborné pro intradenní AOS strategie na ropu).


Velice zajímavým faktorem, jež vypadá, že trh nereflektuje v plné míře převážně u WTI kontraktu je chystaná změna regulace v lodní přepravě dle Mezinárodní námořní organizace (IMO) od 1. ledna 2020 v rámci redukce emisí. Lodě budou moci využívat palivo s obsahem síry do 0,5% m/m (mass/mass) v porovnání se stávajícím limitem 3,5% m/m. Zatímco producenti ropy a produktů zemí Středního východu mohou se svými vysoce siričitými produkty ztratit, tak naopak kvalitní ropy Brentu a zvláště WTI velmi získat.


V tuto chvíli je zajímavý opětovný návrat spreadu mezi Brentem a WTI, kde geopolitická nejistota drží ceny Brentu blízko 80 USD za barel, tak logistické problémy přepravy do přístavů z vnitrozemí na americkém kontinentu poslali cenu WTI pod 70 USD za barel (a dokonce kanadská WSC se obchoduje na 41 USD za barel!). Tudíž cenový diferenciál nejvyšší za poslední 3 roky bude jistě stimulovat poptávku globálně po amerických kontraktech (exporty komodity v USA mají stále více rostoucí trend) zemí jako Čína, Japonsko, Thajsko, Jižní Korea či Indie a dalších.


Závěrem se pojďme podívat na vývoj ceny WTI kotraktu a Brentu a jejich komoditní spread na burze v Chicagu od počátku roku (SOL Trader, denní data):




Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?