Chicagská burza spouští mikro kontrakty na akciové indexy


Jak se dalo již delší dobu čekat, chicagská burza CME Group přistoupí příští týden ke spuštění futures mikro kontraktů na akciové indexy. Je evidentní, že růst indexů způsobil přímoúměrně nárůst podkladové nominální hodnoty a v porovnání  s koncem 90. let , kdy došlo k zavedení populárních mini kontraktů (1997), tak stejná procentní změna dnes znamená mnohem vyšší bodový pohyb. Nominální hodnota podkladu například u mini kontraktu na S&P 500 (ES) se zvýšila za 47 tis. na 147 tis. USD dnes. A  pro mnoho těch nejměnších obchodníků se stop loss úrovněmi kolem 100 USD u intradenního obchodování představuje tento segment trhu již  výrazný problém (nemožnost ustát pohodlněji pozici bez vystopování). Stejně tak pro zajišťovatele s menším akciovým kapitálem pak nejde hedgeovat akciové portfolio nižší než 100 tis. USD, a podobně.

Tudíž mikro kontrakty představují návrat příležitosti pro uplatnění nižšího kapitálu. Multiplikátor mikro kontraktů bude 1/10 mini kontraktů:


Hodnota ticku (hodnota nejmenšího pohybu kurzu indexu):



Obchodní hodiny budou totožné s těmi u mini kontraktů (od 17:00 chicagského času v neděli do 16:00 v pátek, s pauzami během prac. Týdne od 15:15 do 15:30 a od 16:00 do 17:00). Symboly budou:



Hodnoty základních marginů („přes noc“) na kontrakt budou:



Prozatím clearing centra (respektive ty, se který mi jsem v každodenním kontaktu) nebudou uplatňovat snížené denní marginy, dokud nedojde k potvrzení dostatečných objemů obchodů. Předpokládané intradenní marginy pak mají být 200 USD na kontrakt. Poziční limit bude 50 kontraktů.

Více informací lze dohledat na stránkách chicagské burzy zde: https://www.cmegroup.com/cme-group-futures-exchange/micro-futures.html

Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen kontraktů na populární akciové indexy na CME burze od poloviny minulého roku (SOL Trader, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?