Snížení produkce OPEC+ slabé k podpoře ceny


I přes námitky Mexika se kartel OPEC a další producenti prozatímně dohodli na redukci produkce ropy o 10 miliónů barelů za den (mbd) v květnu a červnu, o 8 mbd od července do prosince a o 6 mbd od ledna 2021 do dubna 2022 (Donald J. Trump přislíbil pomoc Mexiku výpomocným snížením USA o 250 tis. barelů za den). Trh ve čtvrteční seanci zde v Chicagu na CME burze s WTI kontraktem trendoval zpočátku silně nahoru k 28 USD za barel za očekávání dohody o škrtech v řádu spíše 15 mbd. Nakonec však cena oslabila zpět k 23 USD za barel.

Za stávající situace “uzamčení” ekonomik dané COVID-19 panikou je však poptávka oslabena velmi výrazně a odhady se pohybují i kolem 27 mbd za duben a dále pak 20 mbd v květnu a 15 mbd v květnu. Například data z Indie ukazují na pokles o 70%! Černým Petrem je však Čína, kde se navrácející se ekonomika může naopak odhadované poklesy poptávky redukovat.

Dle americké energetické agentury EIA produkce USA poklesla o 600 tis. barelů za den za týden do 3. dubna, nicméně zásoby se naopak navyšují. V případě 20% nadprodukce je predikce i potřeby dodatečné zásobní kapacity v řádu téměř 900 miliónů barelů. Na počátku roku bylo on-shore v zásobách 650 mb a v off-shore 100 mb.

Stávající kontango na trhu s ropou dává stimul k nákupu stávajících kontraktů, skladování a následný prodej v budoucnu. Pohlédněme na vývoj 12-měsíčního spreadu historicky od konce 90. let:



Historicky je naopak v cca 70% času forward křivka v tzv. backwardation, tj. bližší kontrakt má cenu vyšší než vzdálenější, jelikož producenti jako Exxon, apod., aby mohly zajistit na trhu cenu do budoucna prodejem vzdálenějších kontraktů, potřebují nabídnout „spekulantům“ diskont cen těchto vzdálených kontraktů. Contango se na trhu s ropou objevuje, když je přebytek zásob v danou chvíli nebo výrazněji snížená poptávka a vyšší ceny v budoucnu než nyní na trhu.

Jak vidno, contango dosahuje hodnot podobných těm z finanční krize 2008-2009. To v podstatě pokytuje jistou příležitost pro komoditní spready. I když se cena může držet na stávajícíh úrovních, tak kalendářní spread mezi nejbližším a vzdálenými kontrakty se může graduálně vracet z těchto extrémních hodnot. Velmi populární metoda obchodování spreadů je například vysvětlena velmi kvalitně zde: „Spready: jak obchodovat komodity jinak

Čisté pozice v ropě , dle posledního reportu komise pro komoditní trhy, jsou mimo zajišťovatele na NYMEX divizi chicagské burzy ve výši 480 917  kontraktů na nákupní straně. Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen aktuálního kontraktu WTI a jeho komoditní spread s kontraktem pro konec tohoto roku na chicagské burze za poslední měsíce (SOL Trader, denní data):


 Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?