Může jít cena ropy znovu do záporu?


Praxe koncem dubna na WTI ropném trhu ukázala to co jistě jen tak v teoretických učebnicích nenajdeme. Záporná cena expirujícího květnového kontraktu poprvé v historii. Bude se tato praxe opakovat? Velmi nepravděpodobně. Je nutno si uvědomit, že se zde jednalo o souběh několika faktorů. Fundamentálně jistě “uzavření” ekonomik kvůli COVID-19 způsobilo výrazný pokles poptávky v řádu 20 miliónů barelů za den, což poslalo ropu do contanga, které jsme zmínil minule. Toto pak stimulovalo nákupy časově bližších kontraktů, přijmutí dodávky, skladování komodity a její prodej v buducnu za vyšší cenu. WTI kontrakt na CME burze má fyzickou dodávku v čase expirace (oproti peněžně vypořadatelnému Brent kontraktu na ICE burze) s dodáním v Cushing, Oklahomě. Pohlédněme na naplnění kapacity skladů v této lokaci v jednotlivých letech (2020 oranžově):


Je evidentní, že tento rok se jedná o výraznou aberaci. Podobně cena skladování na mořských tankerech (VLCC) vzrostla až na 186 tis. USD ze den v dubnu z 26 tis. USD za den v průměru v 2019! Situace tedy již není ekonomicky zajímavá pro držení kontraktu do expirace v long pozici pro přijetí dodávky. Je nutné si uvědomit, že většina obchodníků nemůže držet kontrakt do expirace, jelikož legitimní clearingy a brokeři vyžadují rolovat nebo zavřít expirující pozice v WTI ropě minimálně dva dny před Last trading day a tak nebylo možno ani zápornou cenu obchodovat, i když chicagská burza garantovala obchody při jakékoliv ceně i záporné (co víc, dočasně došlo posledně rovněž k risk management aplikaci nemožnosti obchodovat nejbližší kontrakt). Jednlo se tak o větší institucionální investory, kteří vytořili před expirací výrazný počet otevřených pozic (open interest, v tisíci kontraktech, květen fialově):



V neposlední řadě, ETF akcioví fondy jako USO, a podobě jsou “long only” a rolují obrovské futures pozice, což dale přispělo k zatlačení ceny do záporu. O tom, že dlouhodoběji ETF akcie nekopírují cenu komodit jsem již psal v 2012 například zde: https://www.proinvestory.cz/rekapitulace-nekterych-etf-vs-podkladova-aktiva-v-r-2012

Od konce dubna začala cena ropy růst and 20 USD za barel. Půjde zase zpět k úrovním z počátku roku? I když se očekává po „otvírání“ ekonomik silněší probuzení poptávky a dokonce její brzký převis nad nabídkou, tak z důvodu vysokých vytvořených zásob, jak uvedeno výše, bude spíše cenová trajektorie graduální a ceny kolem 50 USD za barel uvidíme zřejmě až příští rok. Pohlédněme na předpoklad vývoje poptávky a nabídky:



Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen červencového kontraktu WTI a jeho komoditní spread s kontraktem pro konec tohoto roku na chicagské burze za poslední měsíce (SOL Trader, denní data):


 Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého. Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?