Dlouhodobý potenciál zemního plynu

Už se zdálo, že cena zemního plynu by mohla napodobit pohyb ceny ropy v dubnu, která šla na NYMEX divizi chicagské burzy do záporu (jak jsem psal například zde: https://martinekonom.blogspot.com/2020/05/muze-jit-cena-ropy-znovu-do-zaporu.html ).

Historicky se cena zemního plynu pohybuje na minimech a pokles pod 2 USD za million britských termálních jednotek jistě poskytoval varovný signál:

Na druhé straně se dálo očekávat, že případný návrat nad 2 USD bude představovat potenciálně silnějsí trendy, zvláště pro krátkodobější strategie (intrady/ swing). V reálu jsem pak zaznamenal u intraday strategií u AOS pak obchody jako tyto:

Bude cena plynu pokračovat výše? Tropická hurikánová sezóna a potenciál nastartování silnějšího trendu LNG exportů/ čínských import jistě poskytuje podporu (globálně importy LNG rostly meziročně v 2019 o 13%). Nicméně, co se týče amerických zásob, tak ty jsou dle posledního týdenního reportu na 3 274 mld. krychlových stop, což je 15% nad 15-ti letým průměrem. U poptávky pak po 2% růstu globálně v 2019, má dle TheGlobal Gas Report 2020 spotřeba poklesnout o 4% v 2020, to jest největší poptávkový šok v historii u trhu s plynem.

Potenciál však zůstává s ohledem na stávající relativně nízké ceny komodity a na využití vodíku jako možného paliva budoucnosti. Dnes se vyrábí vodík celosvětově převážně z fosilních paliv a zhruba ze 48% ze zemního plynu (parní reforming). Dle výše uvedeného reportu, Německo, které se snaží prorazit v této oblasti může získávat cenově výhodný vodík za cca 1 USD/ kg do 2050, vyráběného z různých zdrojů. Podle CEO italské společnosti Snam, pak je cílem snížit cenu „zeleného“ vodíku na úrověň srovnatelnou s fosilními palivy během 5-ti let. Dále firma experimentuje s potenciálem mísit vodík se zemním plynem v existujících plynovodech. Do budoucna pak produkovaný vodík v jižní Itálii nebo severní Africe exportovat dále do Evropy.

Čisté pozice v zemním plynu , dle posledního reportu komise pro komoditní trhy, jsou mimo zajišťovatele na NYMEX divizi chicagské burzy ve výši 12 852  kontraktů na nákupní straně.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj ceny aktivního kontraktu na zemní plyn je jeho komoditní spread s kontraktem pro konec roku na chicagské burze v tomto roce (SOL Trader, denní data):

Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?

Jak poznat validitu trading strategie?