Akciový trh čeká na Fed

Americkému akciovému trhu se nakonec podařilo po rozkolísaných prvních dvou měsících tohoto roku dostat do zelených čísel (S&P 500 8,2% total return). Nicméně tento měsíc jakoby se vše zastavilo a zvláště v intradenním obchodování je možné pozorovat otevření regulérní seance s přesnočním gapem a následné jeho uzavírání a zpětný pohyb k uzavření seance kolem 0. A toto i v probíhající sezóně reportování zisků firem, kdy by se dal obvykle předpokládat jistý trendový vývoj. Doposud reportovalo 18% společností a dle očekávání to vypadá na pokles v tomto čtvrtletí o 6,2% (zatím nižší pokles než odhadovaný). Jedná se tak o další kvartální pokles a poukazuje technicky na ziskovou recesi. Celkově v tomto roce oby pak by měly zisky v posledních dvou kvartálech tohoto roku posilovat a celkově být vyšší za celý 2023 v rozmezí 1-4%. Na podstatné forward bázi se pak nejedná o nic dramatického, viz. vývoj 12-ti měsíčního forward zisku na akcii (tmavě modře) a indexu samotného (světle modře):


P/E forward valuace je u S&P 500 na 18,3, což je pod 5-ti letým průměrem, ale nad 10-ti leým. Dobrou zprávou jsou dobré výsledky velkých bank a potření obav o makro systémový „credit crunch“. Nicméně, úvěry a půjčky i tak klesají, nikoli nedávným problémům pár bank, ale zásluhou utahování centrální bankou (Fed):



To ukazuje na dostatečné restriktivní nastavení Fed funds sazby, která je nad budoucími inflačními očekáváními na nad Fedem preferovanou mírou core PCE. Dalšími faktory jsou klesající index vedoucích ekonomických indikátorů z vrcholu v únoru (index koincidenčních indikátorů naopak stále roste na rekordní hodnoty). Dále poslední Beige book Fedu poukázal na méně „těsnějsí“ trh práce. Jsou tudíž již  viditelné výsledky restriktivní politiky banky v reálné ekonomice, nicméně bez toho aniž by se jednalo o jasné směřování do silné recese. Spíše se dá hovořit o postupně „rolující se“ probíhající recesi mezi jednotlivými sektory postupně bez nutnosti se projevení v agregátních negativních číslech produktu ekonomiky. Ostatně v první polovině minulého roku jsme mohli zaznamenat dva klesající kvartály a tak efektivně technickou recesi. Další indikátory však bránily organizaci NBER, jež oficiálně definuje recesiv USA, tuto vyhlásit.

Akciový trh se zdá tak čeká na další krok Fedu 3.5. Dle mého názoru není další zvyšování sazby potřeba. I když zvýší o 0,25 procentních bodů, pak se dá očekávat, že již ohlásí pauzu/ konec. Sentiment na trhu není extrémně negativní, CBOE Put/Call poměr (10-ti denní klouzavý průměr) je v Chicagu blízko průměrným hodnotám:



Nelze tedy predikovat výrazný mezidenní pohyb i po zadedání Fedu na začátku příštího měsíce v tuto chvíli. Nicméně restart trendového chování trhu ať již na intradenní nebo swingové bázi bych očekával.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj polulárních index kontraktů na large-cap mini S&P 500 a nedávnou bankovní krizí více postižený small-cap mini Russell 2000 a jejich poměrový spread na burze v Chicagu, od poloviny 2021 (SOL Trader, denní data):

 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučeníčlánek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?