Co by Trump 2.0 znamenal pro trhy?

První prezidentská debata byla katastrofická z pohledu stávajícího amerického prezidenta Joe Bidena.  Sázkové kurzy následně reagovaly výrazným poklesem pro Bidena a posílením pro Donalda Trumpa:


To zda Biden zůstane v kampani by se mělo za pár dní rozhodnout na Demokratickém kongresu v Chicagu. V danou chvíli je pravděpodobnost zvolení Trumpa za
47. prezidenta USA vysoká, nicméně stále jsou čtyři měsíce do voleb a také demokraté mohou nominovat „mladou krev“ v podobě kalifornského guvernéra Gavina Newsoma, a podobně.

Co by poteciálně znamenal Trumponomics 2.0 pro trhy? Z makro pohledu by velmi pravděpodobě představoval ovlivnění výnosů do splatnosti dluhopisů (pokles jejich ceny},  inflace a dolaru. Všechny tyto proměnné směrem nahoru. Halvním důvodem by byla hlavně eskalace obchodní války s Čínou (Trumpem zmíněná 60% výše cel by byla mnohem vyšší než za jeho předchozího prezidentování) a možné univerzální cla (10%) na americké importy zvyšující ceny minimálně v krátkodobém období. Tím omezení rozsahu možného snižování sazeb centrální banky. Relativně vyšší úrokový diferenciál globálně by pak nahrával dolaru. Vyšší cenová hladina bez silnější redukce Fed funds sazby by měly vliv na možné oslabování ceny dluhopisů. Dluhopisy či termínované vklady a další fixní aktiva mají obvykle mylně pověst bezpečného přístavu. To je svým způsobem pravda v případě silných ekonomických krizí, kdy cetrální banka reaguje na recesi výrazným snížením saby za předpokladu, že inflace nehrozí (naopak krize způspbí pokles ekonomické aktivity a možnou deflaci). V reálnýh číslech pak ale propady cen dluhopisů (drawdowny) bývají historicky podobné těm u nákup a drž na akciích a v určitých periodách mají i delší trvání (drawdown dluhopisů modře):

Agresivní protekcionistická politika v zahraničním obchodě a omezování migrace (pravděpodobně i legální s pracovními vízy, zejména kritické v IT sektoru v Silicon Valley) by znamenala zřejmě oslabení ročního růstu amerického HDP o něco kolem 1%.

V roce 2019 během prvního mandátu Donalda J. Trumpa, za americko-čínksých obchodních pří čínská měna oslabila nad psychologických 7 juanu za dolar, poprvé od Globální finanční krize 2007. Momentálně je opět and touto hodnotou a bude zajímavé sledovat další trajektorii po případném zvolení Trumpa.

Na akciovém trhu bude, jak už to bývá, těžké předpovědět v detailu možné vítěze a poražené. „2016 Trumpovy obchody“ jako byly tituly sektorů uhlí, obrany, finančních institucí zaostávaly nakonec za indexem S&P 500, stejně tak za Bidena Nasaq Green Energy zaostal výrazně pod S&P big cap oil & gas.

Jak jsem psal minule, stávající akciový trh má zásluhou AI revoluce našlápnuto a obvykle vyšší úroky a inflace do 4% neohrožují histroicky výkonnost indexů. A v Americe ani to, kdo je v prezidenstském úřadu. Rozhodující jsou zisky firem a ekonomický růst, které mohou být na druhé straně chybnými politikami samozřejmě omezeny. Akciový trh není ještě určitě tam, kde byl koncem 90. let, nicméně za stávající situace by hodnota S&P 500 indexu kolem 6 500 v tuto chvíli bubllinu myslím naznačovala. A procentuálně to není tak daleko, kolem 18% zhodnocení. Tak či onak je dobré být vždy a v každém okamžiku diverzifikován do nekorelovaných aktiv-trhů a strategií (long/short).

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontraktů na micro S&P 500 (MES) a 10-ti letý americký vládní dluhopis (ZN) jejich poměrový spread na burze v Chicagu za poslední  roky (SOL Trader, denní data):

 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučeníčlánek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každéh jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Je dobré nakupovat akcie na maximech?

Co čekat od akcií v 2024?

Diverzifikace v novém makro prostředí