Cena ropy reflektuje slabší poptávku Číny

Jak jsem psal před pár měsíci: „S ohledem na geopolitické konflikty a omezení v logistice ropy by de dala očekávat cena ropy spíše kolem 100 USD za barel a výše. Odhadovaný růst poptávky kartelem ve 3. kvartále 2,8 miliónů barelů za den (mbd) bude pravděpopovně však jen kolem 1 mbd. Celkové škrrty tak představují dnes kolem 5,7% sětové denní poptávky. To však dokáží vykompenzovat naopak země mimo OPEC a zvláště pak rekordní produkce v USA.“ Skutečně, dle Mezinárodní Energetické Agentury (EIA) má růst méně jak 1 milión barelů za den (mbd) ne jen tento rok, ale i v 2015. Podle americké vládní agentury EIA má však být stále mírný převis poptávky minimálně tento rok:


Rozhodující roli co se týče poptávky po ropě, či komoditám obecně má Čína. Ta se za tři dekády vypracovala s čistého exportéra ropy na největšího světového importéra v řádu 10 mbd. Avšak v 2022 zaznamenala čínská poptávka první mziroční pokles (po 25 letech). Co je zajímavé, že i přes rostoucí importy energetických surovin jako uhlí nebo zkapalněný zemní plyn LNG (či kovů jako měď a železná ruda) za první polovinu roku meziročně, jsou dovozy ropy naopak klesající (pokles o
2,3% oproti první polovině 2023}. Značná část dovozů pak směčuje do zásob, což svědči o limitované poptávce.

Data za minulý měsíc ukázala, že bude patrně nutný vyšší stimul čínské vlády, aby se dosáhlo kýžených 5% růstu produktu tento rok. Významný je především pokles bankovních půjček svědčícíí o poklesku sentimentu firem a domácností, za jednotlivé periody od 2010 sezónně:



Dále ceny nových domů polesly minulý měsíc o 5% meziročně a jedná se o 13 po sobě jdoucí měsíc sestupného trendu. To vedlo, mimo jiné k meziročnímu snížení produkce oceli o 9%. Výnos do splatnosti 10-ti letého čínského vládního dluhopisu je blízko rekordních minim na 2,18%, poukazující na nutnost dalšího vládního stimulu ekonomiky.

Pohledem na ceny kontraktu na sójový olej, který má  v posledních letech silnou kointegraci s cenami kontraktů na WTI ropu a má tendenci předbíhat o něco cenový výoj, tak  u sójového oleje je zřejmý stále sestupný dlohodobějšá trend, což potvrzují dlouhodobé trendové algoritmy:


Sójový olej  tvoří podstatnou složku pro výrobu bio dieslu a má tak rostoucí význam i jako energetická komodita ne jen potravinářská.

Z geopolitického pohledu představuje velké riziko potenciální přerušení logistiky v Hormuzském průlivu , kde má velká vliv Irán a kde se přepravuje 20% globální spotřeby ropy. Nicméně, to by musely kopordinovat také hlavní arabští producenti jako Saudská Arábie , Spojené Arabské Emiráy a podobně, což je ale nepravděpordobné.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj ceny populárního aktivního kontraktu na micro WTI ropu a jeho komoditní spread s kontraktem pro konec tohoto roku, na burze v Chicagu od počátku tohoto roku (SOL Trader, denní data):


 Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Je dobré nakupovat akcie na maximech?

Co čekat od akcií v 2024?

Diverzifikace v novém makro prostředí