Americké akcie blízko pokračování býčího trendu


Respektive myšleno tak,  jak vnímáno převážně investiční komunitou, ve formě rozsáhlejší verze large cap S&P 500 indexu bez reinvestice dividend, který je něco 28 bodů pod lokálním maximem z konce ledna. Tehdy byl býčí trh přerušen v délce 3 245 dní (od března 2009 do ledna 2018). Podívejme se graficky na měsíční data od 90. let:



Obecně je definován býčí trh jako 20% a více růst, který je předcházen 20% a větším poklesem.  Pakliže nebude překonáno maximum z 26. ledna a index koriguje o 20% z této úrovně lokálního max. pak bude toto naopak považováno za nastolení medvědího trendu. Stávající býčí trh je, bereme-li v úvahu tyto parametry, druhý nejdelší v historii, po tom trvajícím 4 494 dní od konce 1987 do počátku 2000 (tento bez zaznamenání korekcí 20% a více na bázi uzavíracích cen). To aby stávající růstový trend překonal ten předchozí a byl nejdelší v historii, pak je nutno, aby nedošlo k 20% a více poklesům z dalších rekordních maxim do konce června 2021.

V průměru pak v historii od roku 1927 trvaly býčí trendy  981 kalendářních dní a medvědí trendy 296 dní. Je však rozdíl v periodě před a po II. světové válce. V intervalu po válce je průměr býčího trendu v délce 1 651 dní a průměrné medvědí pak 362 dní. Nynější růstový trend tak představuje v podstatě zhruba dvojnásobek poválečného průměru a to také co se výnosu týče (stávající +325% vs +153% v průměru).

Ve 2. čtvrtletí se růst příjmů společností v S&P 500 zvýšil o více jak 10% s růstem zisků o 26%. Předpoklad odeznění efektu daňově fiskálního stimulu v příštím roce zřejmě povede k snížšní růstu zisků pod 10% a navíc je zde dále hrozba plné eskalace obchodní války v mezinárodním kontextu, pakliže nedojde k úspěšným negociacím Trumpovy administrativy s čínskou. Stávající situce valuace akcií je, že se dostaly zpět do historicky „normálního“ pásma a ceny se dostaly na 17x násobek forward zisků v porovnání s 19x na konci minulého roku:



Jaký je pak stávající podíl v jednotlivých instrumentech u tak zvaných „smart money“ jako jsou například univerzitní investiční endowmnents zde v USA? Pohlédněme na příklad dle výše kapitálu pod správou:


Je patrné, že ty větší mají nižší podíl domácích akciových aktiv, nižší u dluhopisů, stabilní u zahraničních akcií a stále se zvyšující podíl alternativních aktiv, mezi které se řadí například vysoce likvidní managed futures programy obchodující převážně dle AOS algoritmů. To které strategie, z mé praxe s téměř tisící různými AOS strategiemi, byly pozitivní a které negativní a další faktory jsem zmínil  například zde: www.systemtradingunleashed.com

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontraktů na akciové indexy, large cap e-mini S&P 500 ES a small cap e-mini Russell 200 RTY na burze v Chicagu a jejich poměrový spread od konce roku 2017 (SOL Trader, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?