Virus afrického moru rozhýbal cenu vepřového


Ti co obchodují vepřové (lean hogs) na burze v Chicagu jistě zaznamenali výrazné pohyby (často limitní nahoru i dolů) v posledních měsícíh. Jako jedna z významných vývozních komodit USA do Číny, vedle minule zmíněných naprříklad sóji, je cena ovlivňována pokračující obchodní válkou/ vyjednáváním. Narozdíl od ostatních však lean hogs jsou od března v rostoucím trendu a nyní konsolidaci. Může za to rozšíření Afrického moru prasat (ASF virus) v Číně. Paradoxně rok 2019 je dle čínské symboliky rokem vepře.

Co je ASF:



Tento visrus je vysoce nakažlivý pro vepře a míra úmrtnosti se pohybuje v řádu 90% (není nebezpečný člověku). Co je však nebezpečné je to, že v stále neexistuje léčebná vakcína.  Čína produkuje a konzumuje nejvíce vepřévého globálně. Jen pro zajímavost dle dat z 2018 byla produkce země přes 40% te celosvětové a výrazně převyšovala ostatní země (v tísících metrických tun):



Čína chová řádově 430 miliónů vepřů v komparaci s například americkým chovem 75 miliónů! Když se začaly informace o nákaze virem šířit, tak cena začala na burze akcelerovat a s tím rovněž nárůst objemů obchodů, počtu otevřených pozic a volatility. Pohlédněme na vývoj měsíční historické volatility od roku 2013:

Americké týdenní exporty komodity za týden končící 16. května byly 46,3 tisíc tun, výrazně nad průměrem za předchozí 4 týdny 15,4 tisíc tun týdně. Kumulativně pro 2019 jsou exporty zhruba 18% výše meziročně. Vývozy do Číny pak byla 31,4 tisíc tun za daný týden a kumulativně za tento rok 195,2 tisíc tun, což je nějakých 26% z celkových exportů vepřového USA. Pro zajímavost v v tuto dobu minulý rok byl exportní podíl do Číny jen 3%! Pakliže pak bude nakonec přistoupeno k dohodně mezi Čínou a USA a ukončeny cla a kvóty, pak jistě existuje prostor pro ještě vyšší vývozy.

V praxi jsem pak mohl zaznamenat velmi dobrou výkonnost u spreadových strategií a swingových AOS během periody této zvýšené volatility.

Dle posledního reportu americké komise pro komoditní trhy jsou čisté pozice obchodníků (mimo zjišťovatele) 84 658 kontraktů na nákupní straně. Závěrem se pojďme podívat na vývoj ceny aktivního kontraktu na lean hogs a jeho komoditního spreadu s kontraktem pro konec roku na burze v Chicagu (SOL Trader, denní data):



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?