Cena sóji po korekci připravena jít výše


Podobně jako u přeprodané ceny kávy jak jsem psal koncem dubna: https://martinekonom.blogspot.com/2019/04/fundamentalni-podpora-ceny-kavy.html tak i sója a obecně obiloviny se dostaly do přeprodaného teritoria, aby postupně výrazné zavírání krátkých pozic vedlo k pěknému obratu v dalších měsících do dneška. Káva posílila z lokálního minima o zhruba 14% a sója kolem 12%.

Existuje další potenciál pro růst ceny sóji? Jistě ano a to z důvodu nutnosti uzavření obchodní dohody mezi Čínou a USA. Dle mého názoru tak bude muset být učiněno ideálně do konce tohoto roku, aby byla připravena půda pro Donalda J. Trumpa a jeho vládní administrativu pro znovuzvolení v prezidentských volbách koncem 2020 (s ohledem na zpoždění vlivu politiky na ekonomické indikátory). Dle vládního ekonomického poradce Larry Kudlowa má začít Čína nakupovat vice americké zemědělské produkce již brzy.

Fundamentálně je však v tuto chvíli stále relativně nízká cena sóji (v porovnání s úrovněmi prřed eskalací obchodní války) jistě opodstatněná. Exportní prodeje za týden končící 4.7. byly 132 ticíc metrických tun v porovnání s očekáváními v intervalu 200-400 tisíc. Avšak pro novou produkci marketingové sezóny 2019/2020 to bylo již v ráci očekávání 129 500 metrických tun. Hlavní nákupčí nové úrody nebyla Čína jako obvykle, ale Taiwan a „nespecifikované další destinace“. Čínské importy byly v červnu 6,51 miliónů tun, což je meziměsíční pokles o 11,5% a niže o 25% meziročně!
Dle amerického ministerstva zemědělství jsou světové zásoby staré 2018/2019 produkce 112,9 miliónů metrikcých tun (o trochu vyšší než odhady), nicméně nová úroda 2019/2020 již je na 104,5 miliónu tunách, což je výrazně nižší než predikce 110,3 a značně dole v porovnání s reportem z června 112,7.

Výrazným faktorem je počasí a to má být dle předpovědí značně suché v klíčových producentských regionech Nebrasky, Iowy a Illinois a minimálně prozatím (než se pohnou ledy v náznací Číny k obnovení nákupů) bude toto sloužit jako prémie k podpoře ceny komodity.
Závěrem se pojďme podívat na vývoj ceny aktivního kontraktu na sóju a jeho komoditní spread s kontraktem pro rok 2020 na burze v Chicagu za poslední měsíce (SOL Trader, denní data):



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?