Fundamentální podpora ceny kávy


Cena kávy (Arabica) je na newyorské ICE burze v sestupném trendu z lokáního maxima roku 2011, kdy se obchodovala za téměř 3 USD za libru (cca 0,45 kg) na dnešních 93 centech za libru. Na tom historicky není nic na první pohled podivného, vezmeme-li cenový vývoj v minulosti a silné up a down trendy ze zhruba 50 centů na 3 dolary:



Nicméně, započítame-li, že k propadům pod 1 USD za libru docházelo v recesích nebo bezprostředně kolem nich, tak při stávajícím kurzu měny největšího světového producenta Brazílie (i když dlouhodobě oslabuje vůči USD) a započítání místní inflace ročně velmi konzervativně 5-6% v posledních letech by se cena mohla pohybovat minimálně nad 1 USD za libru. Skutečně, dle ICO (londýnská Mezinárodní organizace kávy) je bod zlomu pro mnoho producentů na 95 centech za libru. V posledních dnech jsme mohli být svědky vyhlášení bankrotu jednoho z největších brazilských exportéru komodity, firmy Terra Forte. Ať již důvody jakékoliv, tak se množí hlasy dalších producentů kávy, že jsou tržní ceny (nejnižší za 13 let) pod úrovní potřebnou k pokrytí výrobních nákladů.

Naposledy, kdy cena byla na stávajících hdnotách bylo v září 2005 a odtud směřovala postupně až k 3 USD za libru v dalších letech (z 86 centů nad 1 dolar během pár měsíců). Pro nízké ceny však stále svědčí převis nabídky marketingové sezóny 2018/2019. Světová produkce je pro tuto sezónu odhadovaná na 168 miliónů žoků v porovnání s 166 milióny v sezóně 2017/2018. Spotřeba je odhadována pro tuto sezónu na 165 miliónů žoků v porovnáná s minulou 161 miliónů. To je druhá sezóna převisu nabídky, nicméně jednoduchá matematika naznačuje jeho redukci z 5 na 3 milióny žoků. V sezóně 2016/2017 byl naopak převis poptávky 366 tisíc žoků. Jedná se však o odhady u stávající sezóny a v podstatě převis nabídky nyní je způsoben pouze výrazným zvyšováním odhadu produkce Brazílie, kdežto poptávka je stabilně rostoucí celesvětově s vyjímkou mírného poklesu v Centrální Americe (region má však zanedbatelný podíl na světové spotřebě). S potenciálem náhlých změn počasí jako sucha v Brazílii nebo El Niño* fenoménu ve Vietnamu, se navíc situace může prudce změnit velmi rychle.

*El Niño je teplá fáze ENSO cyklu (El Niño Southern Oscillation), kdežto La Niña je chladná fáze. ENSO cyklus pak způsobuje globální změny ve značném regionálním rozsahu formou teplotních a srážkových změn. ENSO je měřen teplotou mořského povrchu SST v Tichém oceánu. 

Pohlédněme na vývoj pozičního vývoje jednotlivých obchodníků, tak jak reportováno americkou komisí pro komoditní trhy:



Je vidno (zakroužkovano žlutě), že komoditní fondy jsou v rozsáhlých short pozicích kolem 100 tis. kontraktů na newyorské kávě a naposledy, kdy došlo k redukci těchto pozic tak cena šla rychle z 94 centů na 1,24 dolaru během pár týdnů.

V tradingu platilo a vždy platit bude, že „trend is your friend“ a v poslední době se vyplácelo vstupovat do této komodity prodejem. Nicméně, nyní už bych spíše osobně zaměřil větší pozornost na potenciální signály na nákupní stranu.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj ceny kontraktu kávy arabica na burze ICE v New Yorku za posledních 12 měsíců (SOL Trader & Multicharts, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?