Další snižování sazby Fedem možné


Minuty z posledního zasedání FOMC americké centrální banky vypoěděly o rozdílném názoru mezi členy bankovního výboru ohledně dalšího snižování úrokové sazby Fed funds. Když banka snížila sazbu o 0,25 procentního bodu v červenci, jednalo se o „pojistku“, nikoli začátek cyklu redukcí. Je však evidentní, že Jerome Powell reaguje na události ve vývoji obchodních sporů mezi USA a Čínou a k dodatečným snížováním přispívají nízká inflační očekávání. Čínská akce zvýšit cla na 75 mld USD amerických statků byla okamžitě vrácena Donaldem J. Trumpem v pátek po zavření trhů zvýšením celní sazby na 15% na 300 mld a 30% na 250 mld USD. Tudíž eskalace pokračuje a Fed se dostává do „kouta“, na což bude muset reagovat.

Absence obchodní dohody v nejbližší době a příliš opatrný přístup centrálních bank směrem k stimulaci ekonomik může snížit momentum ekonomického růstu a potenciálně skutečně navodit recesi. Inverze 10-ti letých výnosů vládních dluhopisů a 3-měsíčních notes výrazněně zvyšuje pravděpodobnost krize, kdy depozita na viděnou za vyšší sazby  musí být kompenzována vyššími maržemi u dlouhodobých úvěrů, až do jistého bodu, kdy se banky stanou neprofitabilní. Nejistota ohledně vývoje v globálním obchodním řetězci a růstu globálního produktu vede ke snižování investiční poptávky, globálního obchodu a průmyslové aktivity.

Globální index průmyslové produkce PMI se dostal na 49,3. To je nejníže od roku 2012. Německo zaznamenalo prozatím negativní růst produktu v 2019. Stejně tak místy se vyskytující inverze spreadu výnosů do splatnosti nezi 10-ti letým a 2-letými americkými dluhopisy nevěstí nic dobrého. A tak trh v danou chvíli započítává 4 snížení sazby o 25 bazických bodů během následujících 12-ti měsíců (pozitivní teritorium zvyšování sazby, negativní pak snižování):



Vypadá to tedy, že bez dramatického zlepšení situace, u bodů výše uvedených, do pár týdnů, bude muset Fed skutečně jednat.

Existuje pozitivní scénář? Ano, USA a Čína najdou dohodu a povzbudí sentiment a povbudí globální obchod a investiční činnost. Naštěstí spotřebitelský sentiment zůstavá vysoký. Inflační tlaky jsou velmi nízké, což umožňujě centrálním bankách poskytnout více stimulu. Kombinace tohoto pozitivního pak může vést naopak k tomu, co jsme mohli zaznamenat po roce 1995 (snad ne s podobným koncem, jaký nastal v 2000-2001).

V každém případě je dobré být v každý moment diverzifikovýn do historicky nekorelovaných aktiv a strategií.

Na prospektu dalšího snižování sazeb a nejistoty pozitivně reagují ceny amerických vládních dluhopisů a tak se na závěr pojďme podívat na vývoj cen 2-letých a 10-ti letých Notes a jejich poměrový spread na burze v Chicagu za poslední měsíce (SOL Trader, denní data):



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?