Posledně lepší relativní výkonnosti large-cap indexu


Historicky by měla lepší výkonnost indexu malých společností (small-cap) v porovnání s indexem velkých firem (large-cap). Logicky vyšší riziko (vyšší volatilita) small-cap sektoru má být odměněna vyšším výnosem dlouhodobě. V reálu pak large-cap indexy jsou úspěšnější v obdobích silných ekonomických expanzí a pozdních fází ekonomického cyklu. Small-cap indexy pak mají obecně lepší výkonnost během období ekonomických turbulencí jako 1979 – 1983, 1990 – 1994 nebo 1999 – 2014. Pohlédněme na vývoj small-cap (zeleně) versus large-cap (černě) od 1995 do začátku 2019 agregátně:



Od 2011 se však výkonnost large-cap indexu začíná relativně zlepšovat. Lepší ziskové marže větších společností, zejména díky podstatnému zastoupení technologického sektoru, orientace investorů na kvalitu danou spíše organickým než cyklickým růstem jsou podstatnými faktory této lepší výkonnosti například S&P 500 oproti Russell 2000, což je zřejmé převážně od 2019, kdy obchodní válka přinesla mnoho nejistoty. Zde na chicagské burze například zodnocení populárních kontraktů na mini S&P 500 ES (černá křivka, pravá osa) a mini Russell 2000 RTY (modrá křivka, levá osa) od 2011 do dneška:



Větší expozice small-cap indexu ve finančním sektoru (regionální a komunitní banky, apod.) pak v periodě nulových úrokových sazeb a zplošťování výnosových křivek působí negativně na profit marže těchto firem, rostoucí náklady na splnění regulačních požadavků pak je jednodušší financovat u větších institucí (více příjmových zdrojů) než u menších firem, a tak dále.

Jak bude vypadat vývoj v prostředí po odeznění krize dané COVID-19? Je evidentní, že se výrazně zvýšuje zadlužení. A dluh bude masivní, nejen ten veřejný, ale i v korporátním sektoru. Nůžky zadlužení u small-cap firem v porovnání s large-cap (dluh k EBITDA) se již rozevírají posledních pět let. Historicky mají small-cap v průměru dluh 1,3x vyšší, avšak nyní to je již 1,9x více. Tento trend bude zřejmě v následujících měsících dále pokračovat. Vyšší orientace na kvalitu tak bude zřejmě dále favorizovat large-cap indexy v porovnání se small-cap indexy.

Na závěr se poďme podívat na cenový vývoj populárních kontraktů na large cap e-mini S&P 500 (ES) a small cap e-mini Russell 2000 (RTY)  a jejich poměrový spread na burze v Chicagu za poslední měsíce (Multicharts & SOL Trader, denní data):



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?