Realizovaná volatilita akciového trhu nadprůměrná


Zatímco implikovaná volatilita podle VIX indexu (zabudovaná v ocenění opčních kontraktů na index dle odhadu budoucí volatility) se pomalu vrací k historicky průměrným hodnotám, tak ne tak realizovaná. Denní pohyby minimálně +/- 1% u S&P 500 akciového indexu jsou nyní běžnou normou. V podstatě jejich počet přesáhl 50 tento rok (57% obchodních dní) a to je již nadprůměr dokonce na roční bázi dle dat od konce 50. let!

Za kvartál pak 30 a více +/-1% min. pohybů  za den nastává historicky jen v 7% případů. Historický rekord 134 dní těchto pohybů byl v roce 2008 v období finanční krize, s koncentrací 50 případů ve 4. kvartále 2008. Tehdy se jednalo o důsledek nejistoty v oblasti fiskální reakce na krizi po volebním období v listopadu 2008. Americký Kongres schválil finanční výpomoc ekonomice až v únoru 2009 a akciový trh se začal otáčet nahoru až další měsíc v březnu, kdy taky dosáhl dna.

S&P 500 mělo za 1. kvartál 30 +/- 1% min. pohybů, v tomto kvartále pak 25 a máme stále přes měsíc do jeho konce. Za tento rok pak může velmi dobře být dosažen i historický rekord (více než 134 dní v 2008). Je zde mnoho působících faktorů ve hře – dojde k nalezení vakcíny na COVID-19, léku? Jaká bude nezaměstnanost na konci roku a zisky firem? V neposlední řadě jak dopadnou prezidentské volby zde v USA a zda bude pokračovat obchodní válka s Čínou či případné změny v politickém uspořádání v Americe zruší tento ekonomicky neefektiní experiment, a tak dále.

Obecně, dle mé praxe, vyšší realizovaná volatilita akciového trhu svědčí algoritmickým strategiím (AOS). Nicméně, není to podmínka postačující. Je důležité rovněž, aby docházelo k čistým trendům (ať již nahoru nebo dolů. V podledních dnech se toto ukazuje relativně lépe na small-cap Russell 2000 nebo na technologické firmy bohatém Nasdaq 100 indexu. Pohlédněme na populární kontrakty mini S&P 500 (ES) a mini-Nasaq 100 na 30-ti minutových ůsečkách tento měsíc a trendový indikátor DMI a jeho klouzavý průměr (SOL Trader):


Průměrně DMI je vyšší doposud u mini-Nasdaq kontraktu, což znamená lepší trendové chování na intradenní bázi.
Závěrem se pojďme podívat na příklad signálů intradenní strategie na mini-Nasdaq 100 obchodoující v praxi v tomto měsící (Tradestation):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?