Ochranné aktiva a strategie


Je nutno zmínit, že na trhu neexistují plně ochranné aktiva nebo strategie v případě propadu cen rizikových aktiv jako jsou například akcie. Teoreticky by se mělo jednat o put opční kontrakty, nicméně jejich kontinuální držba pro hedge potřeby znamená náklad v řádu 7% ročně, což samozřejmě s průměrným ročním historickým výnosem S&P 500 indexu kolem stejného procenta vymázává cílovaný výnos. Mezi hedge aktiva se dále řadí vládní dluhopisy, jejichž výnosy kolem nuly a hrozba kolapsu jejich ceny v případě nárůstu sazeb a/ nebo růstu inflace do budoucna, je činí ne příliš atraktivní. Podobně je to u zlata, které historicky nevykazuje statisticky významnou funkci hedge instrumentu jak v případě inflace, tak v případě propadu cen rizikových aktiv (akcie, reality), což jsem zmínil minule: https://martinekonom.blogspot.com/2020/06/hrozi-inflace.html

Dalším instrumentem obvykle bývají divergenční long/ short strategie. Tyto využívají zpravidla momenta trhu a poskytují tak zvanou konvexitu v případě náhlých změn na trhu. Více o této  problematice je možné se dočíst napřípklad v práci publikované v The Journal of Portfolio Management v 2019: "The Best Strategies for the Worst of Times: Can Portfolios Be Crisis Proofed".

Výhodou momenta strategií bezesporu je, že jsou nekorelované s nákup a drž akciovémi trhy a mohou profitovat jak na růstových, tak klasejících trzích a často obchodující mnoho trhů (akciové indexy, měny, komodity, dluhopisy, atd.) najednou. Ideální je samozřejmě, s ohledem na velikost kapitálu, aplikovat v portfoliu multistrategie.

S velmi zajímavou studií v posledních dnech přišla Quantpedia: https://quantpedia.com/ytd-performance-of-crisis-hedge-strategies/?a=6080 , která porovnává různé převážně momentum AOS ve světle stávající COVID krize. Mezi favority pak řadí momentum na komoditách a efekt šikmosti na komoditách (o šikmosti jsem psal například zde: https://www.proinvestory.cz/problematika-rozlozeni-vynosu-investic-v-case ):



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?