Cena zlata blízko historických maxim

Zdá se být paradoxní, že cena zlata nyní posiluje, když inflační tlaky postupně ustupují.Ostatě kov oslaboval, když americká inflace akcelerovala od poloviny 2021. Historicky pak inflačně ošisštěno pak od 1915 je vývoj následující:


Zlato, oproti obecně tradovaným pověrám, neslouží jako hedge vůči inflaci, ledaže se jedná o výrazně vysoké nárůsty cenové hladiny značně nad 10
%, více například zde: https://fredblog.stlouisfed.org/2019/03/is-gold-a-good-hedge-against-inflation/ Takto kov plnil inflačně zajišťpvací funkci koncem 70. let a po prudkém utažení Fed funds sazby guvernérem Paul Volkerem do 1981 k 20% začala cena kovu inflačně očištěno silně oslabovat s korekcemi až do konce roku 2000. Například ceny kovu byla 400 USD za unci v 1980, za 10 let byl americký index potřebitelských cen o 60% výše a cena zlata stále 400 USD. Podobných případů z historie je více. 

Za posledním růstem ceny se v médiích objevuje faktor očekávání brzkého snižování sazeb, což ne plně koreluje s v podstatě nezměněným výnosem do splatnosti amerického 2-letého vládního dluhopisu doposud tento měsíc na 4,7%, při minimu na počátku roku 4,12%, tudíž trh nyní započítává menší počet snížení sazby než před pár měsíci. Vysvětlením naopak může být obava s geopolitického vývoje po stávajícím silném volebním roce v mnoha zemích. Dále pak potvrzující breakout výše nad 2 000 USD za unci po překonání 2 100 jistě aktivoval nákupní příkazy mnoha automatických algoritmů. Růst ceny je také zajímavý s ohledem na odlivy z ETF na zlato od 2022. Množství nákupních pozic fondů na COMEX divizi chicagské burzy není stále nijak historicky extrémní (modrá křivka dole):


Hstoricky vývoj zlata relativně k akciím, dluhopisům a hotovosti je mozno najít například zde: https://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/datafile/histretSP.html Nutno však zmínit, že do zrušení zlatého standard v 1971 byla cena kovu kontrolována vládou ne trhem. Dále po zrušení zlatého standardu cena kovu zhodnotila 1 300% od 1971 do 1979 (velmi vysoká inflace a nápravné stíhání trhu po odstranění omezení). Více realistická perioda od 1980 do 2023 pak ukazuje na průměrný roční výnoss zlata 3,2%. To je mnohem méně než u akcií 11,7% p.a., dluhopisů 6,5% p.a. a hotovost 4% p.a. za stejne období.

Zlato má jistě jisté diverzifikační výhody zejména v obdobích značné geopolitické nejistory či silných  finančních krizí jako ropné šoky v 70. letech, technologická bublina 2001 nebo globální finanční krize 2008, což je patrné na historické trajektorii poměru S&P 500 indexu k ceně zlata:



Nicméně v klidnějších obdobích, jako dekády 80. a 90. let je vidno, že průměrný roční výnos žlutého kovu byl negativní:


V každém případě mívá zlato krásné trendy stejně jako mnoho dalších komodit pro long
/ short obchodní strategie. A bude zajímavé sledovat jeho vývoj v období politické nejistoty tento rok.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárního aktivního kontraktu na micro zlato na chicagské burze a jeho komoditní spread s kontraktem pro konec roku (SOL Trader, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučeníčlánek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každéh jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.  

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?

Jak poznat validitu trading strategie?