Omezují vyšší úroky na déle akcie?

Koncem týdne vyšla v USA statistika defllátoru osobní spotřeby (PCED), jakožto jedné z variant míry inflace, a sezónně očištěné roční míra byla za 1. kvartál tohoto roku 3,4%. To je skok z 1,8% z konce minulého roku. To vyděsilo trhy a klesaly jak akcie tak dluhopisy. Na druhé straně jádrový  PCED na meziroční bázi pokračuje v sestupné trjektorii a je 2,9%. První odhad HDP za 1. kvartál (roční míra mezikvartálně) vyšel mnohem méně na 1,6% než se čekalo. Zde jsou viníkem, zdá se, hlavně slabší invstice do zásob a  silnější importy dané silným dolarem.  Na druhé straně meziročně se pohybuje růst reálného produktu kolem 3%. Tudíž vždy jde o úhel pohledu a interpretaci statistik a hlavně o trend delší řady než jednotlivé bodové odhady, jež jsou volatilní a které se navíc budou dále opravovat. U infllace, jak jsem psal dříve, se jedná o započítávání zpožděných čísel do indexu inflace, jako nájemné nebo zdravotní a auto pojistky. Tak či onak, média a někteří analytici začínájí diskutovat možnost, že americká centrální banka (Fed) nemusí snížit klíčovou Fed funds sazbu vůbec tento rok. Na burze v Chicagu pak kontrakt se splatností na podzim však stále poukazuije na vyšší pravděpodobnost snížení než ponechání na stávjící úrovni:



Fed, dle mého názoru bude nakonec snižovat sazbu více než trh nyní očekává, zejména s ohledem na exponenciálně rostoucí dluhovou službu (splácení úroků) federálního vládního dluhu. Taktéž nutnosti tento dluh pokud možno odinflovat, tudíž inflační cíl posunout spíše výše k 3%. Dále brzkému konci fixace extra nízkých sazeb let minulých dluhu u malých firem a investorů v sektoru komerčních nemovistostí. Toto jsou již faktory s potenciálním systémovým rizikem a bude nutno reagovat. Co se týče vztahu úroků (výnosů do splatnosti dluhopisů) a akcií, pk akcie dokáží posilovat při rostoucách vyššách úrocích i značně výrazně, což dokazuje napčíklad konec 90. let, kdy byl výnos 10-ti letých vádních dluhopisů vyšší než dnes:



Od 1995, v měsících, kdy výnos 10-ti letého vládního dluhopisu rostl o více jak 0,5 procentního bodu, tak následující 3 měsíce S&P 500 index posiloval v průměru o 3,2%, což je více než v jiných měsících. Také od konce 90. let existuje statisticky signifikantní pozitivní vztak mezi růstem reálného (nominální minus očekávaná inflace) výosu10-ti letého vládního dluhopisu a růstem valuačního poměru P/E indexu S&P 500:



Je evidentní, že silná valuace akcií (klesající forward ziskový výnos) je historicky vyšší v komparci s výnosy dluhopisů (reálné výnosy), což potvrzuje také Shillerův CAPE výnos. Nicméně, stále ne tak jako při bublinách:



Růst zisků doposud reportujících firem v S&P 500 za 1.kvartál je 3,5%, to jest již třetí kvartál rostoucích zisků. Meta, Alphabet, Microstoft reportovaly meziroční nárůsty zisků v desítkách procent. Big Tech firmy investují od 2022 100-vky milliard USD na generativní umělou inteligenci (AI). Dle vyjádření Microsoftu po zveřejnění lepších než očekávných zisků se jedná jen o “rozjíždějící se” první vlnu AI revoluce a je nutno investovat do další ještě silnější vlny.

Akcie tedy dokáží posilovat i bez toho aniž by Fed musel nutně snižovat sabu, Dle historických dat je větší hrozbou inflace, ale zase jen v případech nad 4%. Forward valuace P/E je u S&P 500 20. Průměr po finanční krizi 2008 byl 21,6. Koncem 90. let klíčová Fed funds sazba byla podobně jako nyní 5,2% a forward P/E bylo v průměru 25. Prezidentský volební rok v USA s sebou přináší zvýšenou volatilitu na trzích. Pokud nijak extrémní, pak jistě velmi příznivé prostředí i pro algoritmické trading strategie (AOS). Tak či onak je dobré být vždy a v každém okamžiku diverzifikován do nekorelovaných aktiv-trhů a strategií (long/short).

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontraktů na micro S&P 500 (MES) a micro 10-ti letý výnos vládního dluhu (10Y) jejich poměrový spread na burze v Chicagu za poslední 2 roky (SOL Trader, denní data):

 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučeníčlánek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každéh jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.  

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?