Rotace na amerických akciích

Jak jsem zmínil na počátku roku, valuace large cap akcií je na více jak 120% 20-ti letého průměru, tak u small cap je podprůměrná, což může poskytovat jjstou výhodu u small cap v delšm období. Skutečně po lepších než očekávaných inflačních datech a před reporty zisků technologických firem za 2. kvartál (které nemusí již naplnit další obrovská očekávání) trh započal rotaci směrem k value akciím a právě také small a midcap sektorům:


Klíčovou proměnnou pro small a midcap indexy jako Russell
2000 nebo S&P 400 pak bude mít kdy a v jakém rozsahu dojde ke snižování Fed funds sazby. Témeř polovina stávajícího dluhu firem v large cap S&P 500 je splatná až po 2030, zatímco u společností v small cap Russell 2000 to je jen 14%. Navíc zafixované super nízké sazby tovří přes 90% u large cap, naproti tomu u small cap jen 60%, zbytek je vázaný na stávající mnohem vyšší úroky.

Je nutno si však uvědomit. že pakliže jsme na počátku AI revoluce pak růstové large cap akcie, především v Nasdaq 100 stále mohou hrát prim (jak už to bývá v historii finančních trhů do finálního dosažení rozsáhlé bubliny, které má stále prostor). Růstové akcie měly silnější výkonnost v 90. letech až do 2000, následně pak byly relativně lepší value akcie (obvykle mimo technologický sektor). Tudíž lepší relativní výkonnost Nasdaq 100 může pokračovat více let.

Forward odhady zisků large cap sektoru jsou stále rostoucí (červeně), kdežto small cap stále stagnují (zeleně):


Tudíž, to zda smal caps již přebírají otěže (a historicky by jako rizikovější měly mít lepší výkonnnost) je těžko říci a reportované zisky a odhady napoví dále. Nicméně v tuto chvíli se jedná spíše o rozšiřování rostoucího trhu (s nezbytnými korekcemi) také do dalších sektorů mimo  hlavní technologické giganty . 10 z 11 sektorů v S&P 500 má tento rok doposud pozitivní výkonnost, což je pozitivní vývoj. Odhad růstu HDP za 2. kvartál je dle Atlanta Fed modelu 2,7%, se stabilní soukronou spotřebou a probouzející se průmyslovou produkcí by měly rozšiřování dále podporovat.

Zajímavou relativní výkonnost jsme mohli zaznament v polovině tohoto týdne, kdy S&P 500 klesal více jak 1% zatímco více value a cyklicky orientovaný Dow Jones 30 obchodoval v zelených číslech. Toto nastalo naposledy na jaře 1999.

Forward valuace P/E je u S&P 500 21,2. Průměr po finanční krizi 2008 byl 21,6. Koncem 90. let klíčová Fed funds sazba byla podobně jako nyní 5,2% a forward P/E bylo v průměru 25. Prezidentský volební rok v USA s sebou přináší zvýšenou volatilitu na trzích. Pokud nijak extrémní, pak jistě velmi příznivé prostředí i pro algoritmické trading strategie (AOS). Tak či onak je dobré být vždy a v každém okamžiku diverzifikován do nekorelovaných aktiv-trhů a strategií (long/short).

Závěrem se pojďme podívat na vývoj polulárních index kontraktů na micro Dow 30 (MYM) a micro Nasdaq 100 (MNQ) a jejich poměrový spread na burze v Chicagu, od konce 2020 (Multicharts/ SOL Trader, denní data):  

 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučeníčlánek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Je dobré nakupovat akcie na maximech?

Co čekat od akcií v 2024?

Diverzifikace v novém makro prostředí