Poslal recesní indikátor Sahmové varování akciím?

V minulosti velmi stabilní indikátor recese bývalé ekonomky americké centrální banky Caludie Sahmové byl tento týden spuštěn. Poslední měsíční data indikují 3-měsíční průměr nezaměstanosti v USA minimálně o 0,5% výše než minumum tohoto průměru za 12 měsíců. Recese ekonomiky pak vždy s vyjímkou započala v minulosti pár měsíců před aktivací indikátoru:


Autorka indikátoru však sama přiznala, že nadhodnocuje oslabování trhu práce s ohledem na nestandardní pohyby v nabídce práce (uchazeči žádající práci) dané pandemií a imigrací. Ostatně poslední odhad reálného růstu HDP za
3. kvartál tohoto roku je +2,5%.

Růst zaměstnanosti minulý měsíc 114 tisíc pozic zůstala hluboce za očekáváním 185 tisíc a míra nezaměstnanosti se zvýšila na 4,3%. Uvidíme zda další budoucí data potvrdí vývoj, nicméně je nutno podotknout, že hurikán Beryl způsobil 1,54 miliónů zaměstnanců dočasně mino zaměstnání nebo jen na částečný úvazek. Permamentní ztráty pozic naopak poklesly druhý měsíc v řadě. Mnoho dočasných ztrát pozic se ukázalo na růstu žádostí o dávky v Texasu, postiženém hurikánem. Ukazatel aktivity průmyslu PMI vyšel také hůře než očekávání, ostatně oproti silným službám je v „rolující recesi“ již mnoho měsíců, nic nového zde. Ale komponenta zaměstnanosti průmyslu  naopak ukázala na růst.

Jak jsem psal v polovině roku, že jsme měli už více jak 300 obchodních dní bez intradenního poklesu 2% nebo více. Taktéž chyběla výraznější korekce v tomto roce a onen „Minského moment“. Nasdaq 100 nyní oficiálně je v korekčním teritoriu 10% plus. Výnos do splatnosti 2-letého amerického vládního dluhopisu je pod 4% a šance na snížení Fed funds sazby Fedem příští měsíc o 0,5 procentního bodu versus 0,25 dvakrát vyšší v tuto chvíli. Index implikované volatility S&P 500 opcí vyskočil na 29, což je nejvíce od regionální bankovní krize na jaře 2023. Ve volebních rocích jako tento má VIX tendeci od konce 90. let růst od konce léta do volebního dne:


Zde vypadá, že trh opět předbíhá (jak jsem psal u Santa efektu minulý rok).
Nesporným faktorem je rovněž redukce rozsahu poskytovatele globální likvidity japonskou centrální bankou (BOJ), která opět zvýšila mírně klíčovou sazbu na 0,25% a naznačila plán omezení nákupů vládních dluhopisů (a jiných aktiv). Po reducki sazba ECB a dalšími hlavními centrálními bankami to znamenalo silné posilování japonského jenu. To naznačuje možné zavíraní obchodů, kdy docházelo dlouho k půjčování si jenů extra levně, jejich prodej a nákupy zahraničních aktiv jako americké technologické akcie:


Od
1945, kdykoliv ekonomika rostla, S&P 500 index zaznamenal pozitivní rok v 86% případů a zhodnocení 20% a více v 30% případů. Růst zisků firem v indexu by měl být tento rok 8-10%. Forward valuace P/E je u S&P 500 20,7. Průměr po finanční krizi 2008 byl 21,6. Koncem 90. let klíčová Fed funds sazba byla podobně jako nyní 5,2% a forward P/E bylo v průměru 25. Prezidentský volební rok v USA s sebou přináší zvýšenou volatilitu na trzích. Pokud nijak extrémní, pak jistě velmi příznivé prostředí i pro algoritmické trading strategie (AOS). Tak či onak je dobré být vždy a v každém okamžiku diverzifikován do nekorelovaných aktiv-trhů a strategií (long/short).

Závěrem se pojďme podívat na vývoj polulárních index kontraktů na lna large-cap micro S&P 500 (MES) a small-cap micro Russell 2000 (M2K) a jejich poměrový spread na burze v Chicagu, od konce 2022 (SOL Trader, denní data):  


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

 

 

 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Je dobré nakupovat akcie na maximech?

Co čekat od akcií v 2024?

Diverzifikace v novém makro prostředí