Potenciál Nasdaqu 100 po zahájení cyklu redukce sazby

Před pár dny na Ekonomickém sypóziu centrálním bankéřů v nádherném Jackson Hole ve Wyomingu guvernér amerického Fedu Jerome Powell, že banka nežádá větší ochlazování trhu práce k dosažení inflačního cíle. Ostatně Fed má také druhý mandát podpory zaměstnanosti a poslední inflační čísla ukazují na úroveně blízko 2% (po úpravě dat z nemovitostního trhu o zpoždění pak i pod 2%, čili reálně je zde spíše již hrozba deflace). Fed funds futures kontrakty v Chicagu započítávají sérii redukcí sazby do 2025, tudíž pivotní změnu a zahájení nového cyklu od 18. září.

Historicky započetí redučního cyklu představuje silný stimul realokace aktiv a riziková aktiva jako akcie reagují silně. V případě, že není či je na obzoru recese pak index S&P 500 mívá následující trajektorie:


V blízkosti recese ekonomiky je redukce sazby odpovědí na úvěrové zamrznutí („credit crunch“) způsobené utahovacím cyklem a inverzní výnosovou křivkou. To doposud za tohoto utahovacího cyklu nenastalo, i když se objevily náznaky u regionálních bank. Tudíž i když inverzní křivka obvykle predikuje často recesi v historii, není to ona inverze, která krizi způsobí, ale onen credit crunch. Zde by se mělo jednat o normalizační redukci (dříve jsem psal také o nutnosti snížit náklady dluhové služby vládního dluhu a eurodolarových půjček emerging ekonomik při posilování USD)

Růst amerického reálného produktu za 2. kvartál byl před pár dny revidován výše na 3% z 2,8%. Reálná spotřeba domácností a investice firem se zvýšily z 2,6 na 2,9%. 3-měsíční průměr růstu mezd je 4,7% meziročně a v komparaci s inflací  (CPI) kolem 2,9% pak reálné mzdy rostou a v důsledku růstu produktivity nevedou k nákladově tažené inflaci. Firemní americké zisky před zdaněním dosáhly rekordu v 2, kvartále a také cash-flow je rekordních 3,5 biliónů USD. Tudíž kromě jisté rolující recese v průmylu (služby však tvoří více jak 2/3 produktu v USA) a sektoru prodeje nemovitostí (což by mělo snižování sazby podpořit) je americká ekonomika doposud v dobré kondici a recese nehrozí.

Jak jsem psal minule je relativní podhodnocení small-cap akcií vůči large-cap výhodné pro indexy jako Russell 2000 v případě zahájení redukčního cyklu. Nicméně, dle historiie jsou to v prvních měsících naopak large-cap a růstové tituly hojně zastoupeny v indexu jako Nasdaq 100, které obvykle performují nejlépe:


Jistě Nasdaq a další růstové  indexy byly taženy v poslední době nahoru tzv. Mega
7-8 akciemi, kde se zdá valuace již hodně vysoká, což potvrdil výprodej Nvidia akcií i po zveřejnění lepších zisků. Nicméně jsme stále na počátku AI revoluce a odhady ziskové marže (zisk na jednotku tržeb), dle 12-ti měsíčního forward ukazatele stále rostoucí:

Forward valuace P/E je u S&P 500 21. Průměr po finanční krizi 2008 byl 21,6. Koncem 90. let klíčová Fed funds sazba byla podobně jako nyní 5,2% a forward P/E bylo v průměru 25. Prezidentský volební rok v USA s sebou přináší zvýšenou volatilitu na trzích. Pokud nijak extrémní, pak jistě velmi příznivé prostředí i pro algoritmické trading strategie (AOS). Tak či onak je dobré být vždy a v každém okamžiku diverzifikován do nekorelovaných aktiv-trhů a strategií (long/short).

Závěrem se pojďme podívat na vývoj polulárních index kontraktů na  micro Nasdaq 100 (MNQ) a small-cap micro Russell 2000 (M2K) a jejich poměrový spread na burze v Chicagu, od poloviny 2020 (SOL Trader, denní data):  


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Je dobré nakupovat akcie na maximech?

Co čekat od akcií v 2024?

Diverzifikace v novém makro prostředí