Obchodní válka a ropa


Koncem týdne vstoupily v platnost další americká cla pro čínské dovozy v řádu 34 miliard USD na stroje, lékařská zařízení a autodíly. Je opravdu zajímavé, jak se snaží Trumpova administrativa donutit Čínu k rozsáhlejšímu otevření svého trhu. I když ve sporech Světové obchodní organizace ohledně cel Spojené státy kralují, tak Čína je evidentně aktivní v uplatnění stávajícíh bariér na dovozy amerických statků, pohlédněme graficky:




Pokračující uplatňování cel však ve vyšším rozsahu poškodí převážně jiné asijské emerging ekonomiky, které jsou dodavatelé do Číny a mají větší procenta exportů na tvorbě hrubého produktu. I když se zdá, že samotné USA poškodí nejméně (americké firmy citlivé na cla importovaných statků představují 12% domácího HDP), tak co se týče zisků těchto v akciovém indexu S&P 500, to již je kolem 40% podíl a dále samozřejmě je zde potenciál akcelerace inflačních tlaků.

Čína rovněž navrhla zavedení cel mimo jiné na americkou ropu, nicméně k ohrožení růstu poptávky by dle banky Goldman Sachs mělo dojít jen minimálně. Rostoucí výpadky v nabídkové straně by pak naopak měly znamenat cenový pohyb výše u této komodity (banka předpovídá 10% růst agregátního komoditního indexu během následujících 12 měsíců). Problématika cel na americkou ropu není žhavá, jelikož na rozdíl od sóji je pro USA jednoduché přesměrovat vývoz černého zlata na jiný trh. Čína tak může zvýšit dovozy ropy z Ruska, Středního východu, Afriky, a podobně. Z komoditního hlediska, jsou dle banky, ekonomické problémy v Argentině, Brazílii či Turecku izolovanou skutečností neohrožující komoditní cenovou rally.

Jak jsem již zmínil po posledním zasedání OPECu, rychle zvyšování produkce při rostoucí poptávce a výpadcích v nabídce globálně nebude jednoduché. Saudská Arábie v červnu navýšila produkci o 500  tisíc barelů za den na 10,5 miliónů barelů za den (historický rekord doposud činí u této země 10,7 mil. barelů za den), čili překonávání rekordu se blíží. Nicméně „šponování“ výrobní kapacity rychle na maximum jistě představuje hrozbu přetížení a nečekaných výpadků. Stejně tak nedostatečné kapitálové investice globálních olejářských firem minulých let do nových zdrojů nalezišť a jejich infrastruktury z důvodu přezásobení trhu komoditou se mohou již brzy projevit. Výrazné poklesy ceny ropy před pár lety vedly k snižování nákladů, rozprodávání aktiv a nabírání rozsáhlého dluhu k uspokojení akcionářů dividendovými výplatami. Potvrzené rezervy světových olejářských „majors“ poklesly od roku 2000 o více jak 30%! Zde v USA je patrný i při „reportovaném“ růstu produkce černého zlata graduální pokles zásob od roku 2017, pohlédněme graficky (modrá křivka s uvedením 5-ti letého průměrného pásma):


Existuje tudíž americký deficit zásob v řádu přes 7 mil. barelů pod 5-ti letým průměrem.


Další růst ceny komodity se zdá jako velmi pravděpodobný minimálně z kratkodobého až střednědobého pohledu (měsíce, pár let). Dlouhodoběji se však rýsují zajímavé projekty a jedním z nich může být například „Klub nákupců ropy“ formovaný Čínou a Indií, na základě zpráv od The Times of India minulý měsíc. Společně tyto ekonomiky představují 17% celosvětové spotřeby ropy a vysoké ceny se budou jistě snažit eliminovat. Stejně tak se mohou přidat i Japonsko a Evropa. Společně pak tyto 4 regiony představují 35% celosvětové spotřeby ropy a prodují 65% globálních automobilů. Především tak půjde o snahu prosazení zvýšné elektroautomobilové adopce a s tím související výroby baterií. Úspěšné prosazení plánů přesměrování do této oblasti by mělo výrazný vliv na trend ceny černého zlata níže v delším horizontu.

V praxi v tradingu pak od začátku roku, zvýšená volatilita působí velmi příznivě pro ty intradenní AOS strategie, které mnohdy obchodují ropu převážně na nákupní straně. Více o strategiích jsou v praxi historicky úspěšné a které ne, pak dle mých zkušeností s téměř tisíci trading systémy v reálu, pak více zde: www.systemtradingunleashed.com

Čisté pozice v ropě , dle posledního reportu komise pro komoditní trhy, jsou mimo zajišťovatele na NYMEX divizi chicagské burzy ve výši relativně extrémních 698 796  kontraktů na nákupní straně. 

Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen aktivního kontraktu na WTI ropu a její komoditní spread s kontraktem pro konec tohoto roku na burze v Chicagu od konce minulého roku (SOL Trader, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?