Pozitivní trhy před zasedáním Fedu


Jak jsem psal minule, americká centrální banka s velkou pravděpodobností sníží klíčovou Fed funds sazbu o 0,25 procentních bodů příští týden ve středu do pásma 2-2,25%: https://martinekonom.blogspot.com/2019/07/bude-fed-snizovat-sazbu-i-po-silnem.html  A to i přes lepší než očekávaná makro data a reporty zisků firem. Poslední obchodovaná pravděpodobnost redukce 25 bazických bodů je na chicagské burze 78,6% (21,4% pravděpodobnost snížení o 0,5 procentniho bodu). Do trhu jsou rovněž zakomponovány očekávání dalších dvou redukcí sazby do konce roku. Je rovněž evidentní, že opuštění QE a normalizace bilance Fedu probíhala se značným předstihem v porovnání s ostatními monetárnámi autoritami ve světě:



Mezinárodní měnový fond (IMF) minulý týden snížil odhad růstu světové ekonomiky pro 2019 o 0,1 procentního bodu na 3,2% v porovnání s dubnovým odhadem. Světový obchod pak má dle IMF růst tento rok jen 2,5%, což je o 0,9 procentních bodů nižší než dubnová predikce. Během posledních šesti měsíců členské země Světové obchodní organizace (WTO) zavedly obchodně-restriktivní opatření, jež budou mít dle WTO vliv v řádu 339 miliard USD, 44% nad průměr od roku 2012.To jistě povede ke zpomalení ekonomického růstu v následných statistikách.

Americký akciový trh reaguje na očekávaný revers monetární politiky příznivě, a to i za relativně nízké „býčí“ nálady individuálních investorů, dle posledního roportu Americké asociace individuálních investorů:



Co je však také zajímavé v posledních letech jsou rostoucí odlivy z amerického akciového trhu (podílové fondy a ETF) a naopak přílivy do dluhopisů a mezinárodních akcií:



Avšak domácí akciový trh roste výrazněji. Jak je to možné? Je nutno si uvědomit, že se jedná o nezapočitatelné faktory jako zpětné odkupy firem (206 mld USD v prvním kvartále a dalších odhadovaných 257 mld do konce roku). Dále pak hedging aktivity finančních institucí vytvářející derivátové pozice a zajišťující tyto nákupy podkladových akcií. V nesposlední řadě jsou to balancované fondy, penzijní a vládní fondy nakupující na separátní účty nezapočitatelné do statistik přílivu a odlivu kapitálu. Pří poklesech akcií z konce roku 2018 pak došlo ke změně v cílovaním dolarovém poměru v portfoliích těchto institucí, obykle 60%:40% akcie vs. dluhopisy a tak jeho dorovnání znamená silnější nákupy akcií nyní.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontraktů na akciové indexy large-cap mini S8P 500 (ES) a smal-cap mini Russell (RTY) a jejich poměrový spread na burze v Chicagu za posledních 12 měsíců (SOL Trader, denní data):


 Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?