Bude Fed snižovat sazbu i po silném růstu zaměstanosti?


To je jistě otázka, kterou si kladou momentálně investoři, jelikož nárůsty cen vládních dluhopisů a akciového trhu zakomponovaly ne jen jednu, ale sérii redukci klíčové O/N sazby. Futures na burze v Chicagu se obchodují s 95% pravděpodobnistí redukce 0,25 procentních bodů konce července a dále pak 42% pravděpodobnost dalších 25 bazických bodů v prosinci a 37% pravděpodobnost stejného kroku v lednu, a tak dále. Ve středu 10.7. se budeme moci dozvědět případné indicie, jelikož prezident Fedu Jerome Powell bude vypovídat na pravidelném půlročním sezení před finančním výborem Kongresu.

Ve čtvtek pak mají vyjít data o jádrové inflaci (index spotřebitelských cen CPI), kde se očekává 0,2% meziměsíčně, což pak odpovídá roční 2% nárůst. Poslední růst zaměstanosti za červen byl velice silný 224 tisíc versus očekávání 160 tisíc. Dokonce i růst v průmyslu byl 17 tisíc míst i přes značné převisy zásob a hlavně pak nejistotu spojenou s obchodní válkou s Čínou. To může jistě způsobit otálení centrální banky s redukcí sazby, nicméně data o zaměstnanosti jsou dosti volatilní na měsíční bázi a je dobré sledovat spíše klouzavý průměr za delší periodu. Pohlédněme na vývoj růstu zaměstnanosti graficky od 2016:



6-ti měsíční průměr je stále klesající pro 2019 a dále pak také nezaměstnanost se naopak zvýšila na 3,7% z 3,6% (i když dáno růstem participace zájemců o práci ve vzorku pro výpočet) a průměrná hodinová mzda rostla jen 0,2% oproti očekávání 0,3%.To implikuje roční míru růstu 3,1%, což je dosti málo při stávajícím „těsném“ trhu práce, kdy je nezaměstnanost blízko 50-ti letého minima a ekonomika v nejdelší expanzi od 1854.

Dle mého stále platí, co jsem psal minule, i když redukce v červnu se nekonala: https://martinekonom.blogspot.com/2019/06/bude-fed-snizovat-sazbu.html

Trhy však zakomponovávají, zdá se, vice holubičí politiku Fedu než ke které nakonec dojde. Důvodem je časové omezení pro nalezení obchodní dohody s Čínou pro Trumpovu administrativu. Prezidentské volby se konají koncem roku 2020 a tak vezmeme-li v potaz zpoždění politiky na ekonomický vývoj, tak Donald J. Trump bude muset ideálně do konce tohoto roku dohodu zvládnout. Návrat pozitivního sentimentu pak  nebude vyžadovat tolik podpory ze strany centrální banky v roce 2020.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontraktů na akciové indexy mini Nasdaq 100 (NQ) a mini S8P 500 (ES) a jejich poměrový spread na burze v Chicagu za posledních 12 měsíců (SOL Trader, denní data):



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?