Bude Fed snižovat sazbu?


Alespoň toto signalizuje vývoj trhů v poslední době. Pravděpodobnost snížení klíčové Fed funds sazby americké centrální banky o 0,25 procentních bodů do července je nyní 95%. Fed také nyní více preferuje reakční funkci závislou na inflačních očekívíních. 10-ti leté breakeven inflační sazby poklesly blízko k úrovním, kdy banka prudce otočila z jestřábího zpět na holubičí přístup na začátku roku. Poslední data o zaměstnanosti byla velice slabá a americká ekonomika přidala v květnu  jen 75 tisíc pozic mimo zemědělství, v porovnání s očekávanímí o 100 tisíc většími. To posílilo kontrakt na Fed funds futures na burze v Chicagu a očekávaní výše uvedných 25 bazických bodů redukce sazby do července, dále 0,5 procentního bodu do září a dokonce další snížení do prosince.

Podle indikátorů výkonnosti průmyslu PMI (ale posledně i služeb) se dá částečně odhadnout roční růst ekonomiky USA jen kolem 1% na roční bázi! To je výrazně pod trendem a může stimulovat centrální banku k redukci sazby již nyní v červnu. Fed (FOMC) zasedá 18-19 června a pak 30-31 července.

Dá se však říci, že banka je stále závislá na více příchozích makro datech a bude reagovat pokud inflace přetrvá pod 1% po pár měsíců a/ nebo ekonomika zaznamená kvartální pokles produktu. V tomto případě by se zřejmě nejednalo o pouhých 0,25 procentních bodů, ale jednorázovou vyšší redukci úrokové sazby. Logicky by se zdálo, že rekce Fed bude snižovat sazbu, pokud by akciový trh oslaboval, ale historicky toto nemusí být vždy pravdou, stejně tak, že redukce sazby povede následně k posilování trhu, pohlédněme na scénáře za posledních 30 let:

Dle mého názoru je pravděpodobnost snížení již nyní v červnu dosti vysoká, jelikož stále nevyjednaní obchodní dohody mezi Čínou a USA, bude vyžadovat možná citelnější ekonomické implikace do „dne umoudření“. Dále, pak jak jsem na blogu již psal o  inverzi spreadu mezi výnosy do splatnosti 10-ti letého vládního dluhopisu a 3-měsíčního T-Billu (poprvé od roku 2007), jehož záporná hodnota je historicky stabilním prediktorem ekonomické recese. A i když inverze spreadu v klíčových segmentech americké výnosové křivky by musela nějakou dobu (pár měsíců přetrvat), abychom mohli hovořit o silné statistické významnosti pro předpověď ekonomické krize, tak znova od března je nyní spread opět v záporu od konce května nějaký ten týden a čas tiká. Pakliže se stále nerýsuje obchodní dohody na zasedání G20 v Osace 28-29. června, pak jako částečná „pojistka“ ve formě menšího snížení Fed funds sazby by stálo za zvážení.

Závěrem se pojďme podívat na cenový vývoj (invezní k výnosovému) kontraktu na 10-ti leté vládní dluhopisy na burze v Chicagu od počátku roku (SOL Trader, denní data):

  
Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?