Sentiment na akciovém trhu i přes cla pozitivní


Přesněji sentiment individuálních investorů dle Americké asociace individuálních investorů je dle posledních údajů nadprůměrně pozitivní. Pohlédněme graficky na  údaje za týden z 11.7.:



Nárůst byčí nálady mezitýdně  ze zhruba 30% na 43% představuje největší zvýšení od listopadu 2016, to jest povolební euforii po zvolení Donalda J. Trumpa do úřadu. A to i přes jeho “úřadování” jako zavádění cel (která samozřejmě nikam nevedou z ekonomického hlediska a mají spíše jednat jako negociační prostředek) a proticel a jejich negativní dopad převážně na emerging trhy a kapitálové trhy (například americké firmy citlivé na cla importovaných statků představují 12% domácího HDP, tak co se týče zisků těchto v akciovém indexu S&P 500, to již je kolem 40% podíl). Manifestace ekonomických problémů s cly a obchodními válkami spojenými se jistě projeví v datech, nicméně se zpožděním.
Největší procento nárůstu býčího sentimentu pak pochází dle posledního reportu z poklesu medvědího z cca 39% na 29%:




Optimismus je však na vysoké úrovni i v reálné americké ekonomice. U spotřebitelů je index University of Michigan Sentiment Index, jež se pohybuje na úrovních před finanční krizí a u malých podnikatelů je index NFIB Small Business Optimism Index na téměř rekorních hodnotách.

Ukazatele sentimentu individuálních invesotrů lze brát jako kontrariánské indikátory. Například těch od Americké asociace individuálních investorů, kde se na základě průzkumu respondenti vyjadřují k odhadu směrování trhu během následujících 6 měsíců. V srpnu 1987 měl indikátor „býčího optimismu“ hodnotu 66%, před vrcholem v roce 2000 měl 75%, na začátku 2007 58%, a podobně. Tudíž existuje jistá a priori signalizace, že může dojít k nadměrnému optimismu retailových investorů, která obvykle předchází propadům, vezmeme-li průměrnou hodnotu „býčího optimismu“ asociace historicky kolem 38,5% (to znamená v podstatě rovnoměrně s „medvědím“ a neurálním sentimentem). Problém s tímto indikátorem je dnes to, že se situace struktury investorů na akciovém trhu v posledních letech dosti změnila a individuální retail investoři (Taxable accounts) dnes tvoří v podstatě menšínu a převažují penzijní plány, pojišťovny, další institucionální investoři a zahraniční subjekty. Tudíž ukazatel sentimentu individuálních investorů nemá již takovou sílu jako kdysi. 

V každém případě je dobré tento i jiné indikátory pečlivě sledovat. Problémy s obchodními válkami mohou vést k volatilnějšímu průběhu s výraznějšími drawdowny. Dá se však redukovat volatilita při udržení požadovaného výnosu?  Jistě dá a to diverzifikací do historicky nekorelovaných aktiv a strategií. Jednou s možností je jistě využití divergenčních multikomoditních long/ short. Navíc ideálně obchodovat mnoho různých trhů (komodity, akciové indexy, úroky, měny) nebo různých logik a timeframů. Více o strategiích, které jsou v praxi historicky úspěšné a které ne, pak dle mých zkušeností s téměř tisíci trading systémy mnoha developerů, pak více zde: www.systemtradingunleashed.com

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontraktů na akciové indexy mini S&P 500 ES a mini Russell 2000 RTY od konce minulého roku a jejich poměrový spread na burze v Chicagu od konce minulého roku (SOL Trader, denní data):




Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?