Politické riziko akceleruje krizi emerigng ekonomik


Je obvylé že při normalizaci monetární politiky centrální banky USA (Fed) a dalších vyspělých zemí dochází při zvyšování sazeb růstu ceny dolarového (či jiné měny dalších vyspělých ekonomik) dluhu a to činí emerging ekonomiky náchylné ke krizím, zvláště při větších deficitech běžných účtů platebních bilancí v zahraničním obchodě  a nízkých devizových rezervách. V roce 2013 jsme mohli zaznamenat první známky náznaků utahování monetární politiky Fedem v rámi ta k zvaného „taper tantrum“ za Bena S. Bernakeho. Tehdy byly náchylné zejména ekonomiky Brazílie, Indie, Indonésie, Jižní Afriky a Turecka.

Akciový index MSCI Emerging Market je z lokálního maxima z konce ledna níže o téměř 20%. Pohlédněme na vývoj aktivního kontraktu na mini MSCI Emerging Market Index futures na burze ICE v New Yorku za posledních 12 měsíců:



Akciové trhy mladých ekonomik jsou nesmírně volatilní a například zatímco od r. 1994 zaznamenal americký S&P 500 index zaokrouhleno 7 korekcí a 4 medvědí trhy (pokles 20% a více), pak emerging markets měly 11 korekcí a 13 medvědích trhů. Poklesy 20% a více tak nastávají na mladých trzích každý druhý rok v porovnání jednou za šest let u S&P 500. Stručný přehled drawdownů akciového trhu emerging ekonomik tabulárně pak:



Statisticky pak existuje velká pravděpodobnost, že uvidíme ještě nižší ceny akcií mladých trhů v nejbližší době.

Obchodní války, sankce a další faktory jistě znamenají zvýšení pravděpodobnosti a bude do velké míry klíčové, jak rychle se podaří geopolitické rizika eliminovat. Nejvíce ohrožené jsou nyní ekonomiky Brazílie a Turecka (vedle dalších jako Argentina, kde však je v procesu pomoc MMF a centrální banka již silněji reagovala, Jižní Afriky a někerých dalších). Turecko, zasaženo americkými sankcemi, slabou nezávislostí centrální banky, deficitem bežného účtu je jistě ve velmi kritickém stavu, což je pozorovatelné na turecké liře, jež ztratila kolem 40% tento rok. Podobná nestabilita turecké ekonomiky si vyžádala asistenci v roce 2001 od MMF. Bude tedy klíčové, do jaké míry bude prezident Ergodan ochotný problém řešit a zda bude dán centrální bance prostor adekvátně reagovat.

Zatímco Turecko je 17 největší světovou ekonomikou, větší rizika představuje Brazílie, kteráje 8 největší. V současné době ekonomicky oslabená ekonika s veřejným dluhem 90% HDP a rozpočtovým deficitem 8,5% HDP je navíc nyní ohrožena rostoucími volbními preferencemi (volby začátkem října) bývalého prezidenta Lula de Silvy (zastával úřad 2003-2011), který byl odsouzen za korupci a praní špinavých peněz. Baseline scénář je, že Lula nebude zvolen a úřad zastane představitel konzervativní strany. Nicméně do voleb nebo definitivního rohodnutí soudu o zákazu kandidatury Luly jistě zůstane domácí měna real pod tlakem .

Závěrem se pojďme podívat na vývoj ceny kontraktu na brazilský real na burze zde v Chicagu od začátku tohoto roku (SOL Trader, denní data):


 Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?