Je očekávaný pokles růstu zisků firem problém?


Mike Wilson z Morgan Stanley varoval, že příchozí recese zisků firem je na spadnutí a akciový trh na to není připraven. Potenciálně dokonce vidí zpětný pokles S&P 500 k minimům z prosince minulého roku. Do dneška 79% firem v S&P 500 reportovalo výsledky za 4. čtvrtletí 2018 a procento společností překračující odhady zisku na akcii (EPS) je historicky pod 5-ti letým průměrem. Pro 1. kvartál tohoto roku pak 59 firem již vydalo negativní výhled zisku na akcii (19 vydalo pozitivní). Pohlédněme na vývoj forward zisků na akcii v S&P 500 a indexu samotného za posledních 10 let:


Odhady růstu/ stagnace/ poklesu  EPS se jistě liší a například pro Dow Jones 30 spočnosti mají naopak analytici dle Zacks Investment Research predikci 8,4% růstu v 2019. Podobně u S&P 500 kolem 5%. To již nejsou dvojciferná čísla z minulého roku, ale i tak je to potenciální růst.
Je možné, že konečná pravda bude někde uprostřed a růst zisků se pozastaví. Pak při nějakých 170 USD EPS a historicky průměrném forward P/E kolem 16, vychází hodnota S&P 500 na 2720, to jest, kde jsme cca nyní.

Jak to tedy v praxi skutečně je, jsou zisky firem nakonec rozhodujícím faktorem? Dlouhodobě ano, nicméně je to podobné jako jsem před pár lety již zmínil u valuačních poměrů zde: https://www.investicniweb.cz/2013-10-8-kam-se-vydaji-akcie-indikatory-moc-nemaji-smysl/

I u měřených období v rámci dekád existují případady, kdy růst akciového trhu překonal růst zisků v 50., 80. a 90. letech a opačně pak tomu bylo v 70. letech. Na roční bázi je pak přirozeně vztah ještě více chaotický a i když ve velkém počtu případů byl růst EPS doprovázen růstem akciového trhu, jak by se dalo očekávat, tak existují dle výzkumu za periodu od 30. let i mnoho inverzních „nečekaných“ pohybů:



Z toho vyplývá, že zisky firem nejsou jedinou nezávislou proměnnou pro determinaci funkce odhadu vývoje trhu. Další faktory jsou také další makro proměnné jako předpokládaný inflační vývoj, zadlužení, apod., ale rovněž ukazatele sentimentu a pohybu kapitálu do různých aktiv v čase.
Tak či onak, je dobré být v každý moment diverzifikovýn do historicky nekorelovaných aktiv a strategií.

Z mé praxe pak v quant segmentu AOS, o strategiích, které jsou v praxi historicky úspěšné a které ne, pak dle mých zkušeností s téměř tisíci trading systémy mnoha developerů, pak více například zde: www.systemtradingunleashed.com

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontraktů na mini S&P 500 (ES) a mini Nasdaq 100 (NQ) a jejich poměrový spread od konce roku 2017 na burze v Chicagu (SOL Trader, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?