Obchodování momenta na akciích


Momentum patří jednoznačně mezi nejúspěšnější (ne-li vůbec nejlepší) faktory při investování napříč různými trhy, viz. například Andrew L. Berkin & Larry E. Swedroe: „Your complete guide to factor based investing (2016). Zatímco u futures trhů je aplikace divergence a absolutního momenta ve formě trenfollowingu jednoznačná – obchodujeme levně (v jednotkách Sharpeho poměru) mnoho nekorelovaných trhů vstupem do long a short pozic, tak u akcií se často jedná spíše obvykle o relativní momentum, kdy nakupujeme akcie, které měly za danou periodu nejvyšší výnos a prodáváme ty s nejnižším výnosem.


Problém však je, že u akcií se jedná o mnoho titulů a dosti korelovaných, což je dáno společnou betou akciového trhu. Dále pak omezeními vstupů prodejem, a podobně. Skutečně, v reálu se snaží některé ETF fondy replikovat tento silný faktor momenta, nicméně výsledky jsou často slabé. Například u relativního momenta MOM ETF (tmavě modře, v porovnání s S&P 500 SPY ETF světle modře} výnos od 2015:



Podobně je tomu také u ETF, které aplikují sofistikovanší metodu výběru akciových titulů pro relativní momentum, jako je QMOM ETF, které taktéž od 2015 je pod S&P 500 ETF SPY nákup a drž:



Otázkou je tedy, zda můžeme využít trendfollowingových modelů, tak jak se úspěšně aplikují na futures trzích, i na akciových trzích pro absolutní momentum datové řady. Zde ti co byli na Quant Expu v 2017 v Praze, si určitě vzpomenou na Andrease Clenowa, hlavního investičního manažera významného švýcarského fondu a autora knihy: “Stocks on the Move: Beating the Market with Hedge Fund Momentum Strategies”. Ten tvrdí, že trendfollowing na akciích nefunguje – respektive ne u long/ short signálů a funguje pak jen u long signálů, nicméně stále pak zřejmě nepřekoná moc index po započítání nákladů. Proč je tomu tak? Andreas poukazuje na následující hlavní body:

·       nedostatek pákového efektu tak jako u futures trhů
·       nedostatek diverzifikace různých trhů

Přesto i tyto nedostatky lze eliminovat a osobně obchoduji dlouhodobě tento silný faktor i na jednotlivých akciích za pomocí opčních kontraktů a za kombinace výběru podkladových akciových titulů dle relativního momenta a testu potvrzení vstupu a výstupu dle divergence a absolutního momenta pomocí trendfollowingových modelů. Co se týče diverzifikace, pak samozřejmě toto je jen část mého celkového portfolia společně s nákup a drž akciových a realitních indexů (beta) a AOS algoritmů na vice nekorelovaných futures trzích (krizová alfa).
O procesu výběrových podkladových akciových titulů, aplikaci trend AOS modelů a výběru opčních kontraktů se rád podělím na konferenci Trading Forum: https://www.tradingforum.cz/


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?