Volatilita akcivého trhu příliš nízko


Je evidentní, že po obratu americké centrální banky Fed v monetární politice zpět k ultranízkým sazbám a po dohodě v prní fázi obchodní dohody mezi Čínou a USA je akciový trh podporován vzhůru. Pro zachování stávající nebo vyšší bohaté valuace bude dále jistě zapotřebí silnějšího růstu zisků firem. Co je však velmi zajímavé je velmi nízká volatilita na počátku tohoto roku. Pohlédněme na tu implikovanou dle opčního trhu na chicagské CBOE burze prostřednictvím VIX indexu za poslední roky:



Tento index, v krátkosti řečeno, poprvé představený v r. 1993 prof. Robertem Whaleyem z Duke University, měří „hodnotu obav“ investorů, tj. implikovanou volatilitu trhu tak jak je zabudovaná ve valuaci opčních kontraktů na akciový index S&P 500. Pokles volatility (rozptylu výnosů od průměru za dané období) obvykle koresponduje s růstem akciového trhu. Naopak při navýšení volatility se velice zvyšuje pravděpodobnost poklesu trhu.

Volatilita je nízká i přes poslední geopolitické riziko dané íránsko-americkým konfliktem nebo nyní šířením koronaviru 2019-nCoV v Číně, ale nyni také už i mimo jiné v USA i Evropě v pár případech. Čína spolupracuje se Světovou zdravotnickou organizací WHO k zastavení šíření, což je pozitivní a snad se podaří situace rychleji stabilizovat než u SARS viru v 2003. Tehdy se podařilo v intervalu 3-4 měsíců. Z ekonomického hlediska bude zajímavé nyní sledovat ukazatele v sektoru služeb jako PMI services (i když obvykle u této ekonomiky směřujeme pozornost primárně k ukazatelům průmyslové aktivity). Naposledy pak před pár lety v 2014 postrach šíření západoafrického viru Eboly znamenal korekci akciového trhu kolem 7% za 6 dní a akcelerace nárůstu VIX indexu z 14 na 31.

I když se na konci tohoto týdne akciový trh choval nervózně po zprávách o šíření nákazy a korigoval, tak VIX posílil „jen“ o 12% na 14.56, což je stále velmi nízko.

Průměr VIX na počátku tohoto roku je tak zhruba 13. To je výrazně pod historickým průměrem 19,1. V lednu pak byly nižší hodnoty zaznamenány také v 2017 kolem 11, ale také 1993-94-95, 2006, 2017-18 v intervalech 11-12. To je pozitivní signál pro potenciální zhodnocení trhu pro tento rok, jelikož ve všech těchto letech, kromě 2018, zakončíl S&P 500 index rok v plusu. Průměr za tyto léta byl pak 12,4% p.a.

Za poslední 3 měsíce S&P 500 však již zhodnotil přes 9%. Od 1990 pak průměrný 3-měsíční výnos činil 2,2%, což je 9,1% ročně (1,0224  - 1), se směrodatnou odchylkou (odmocninou rozptylu) za 3 měsíce 7,3%. Dle normální distribuce je očekávaný výnos v intervalu -5,1% až +9,5%. Tudíž poslední vývoj S&P 500 je nyní ve vrchním pásmu.

Velice zajímavá je relativní silná výkonnost large-cap indexu S&P 500 v porovnání se small-cap indexem jako Russell 2000. Zde se large-cap poměr vůči small-cap dostal na nejvyšší úroveň za 12 let. Tento trend v podstatě započal od roku 2011 (dlouhodobě historicky mají small-cap vyšší výkonnost) a stojí jistě za samostatný článek se na to více zaměřit a tak se budu věnovat příště. Na závěr se poďme podívat na cenový vývoj populárních kontraktů na large cap e-mini S&P 500 (ES) a small cap e-mini Russell 2000 (RTY)  a jejich poměrový spread na burze v Chicagu za poslední roky (SOL Trader, denní data):



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?