Hodnota komodit v delším horizontu

Je evidentní, že již nějakou dobu se hodnota komodit pohybuje velmi nízko v komparaci s valuací akciového trhu. Jistě šířením koronaviru 2019-nCoV spíše hovoří pro omezenou poptávku a možné pokračování tohoto poměru, nicméně má-li být historie nápovědou, pak jistě nebude dlouho trvat a situace se ustálí (u SARS v r. 2003 se podařilo během 3-4 měsíců). Pozitivní je, že míra růstu nakažených má nyní klesající tendenci, i když rizika pandemie jsou stále zde (máme-li věřit čínskému reportingu). Injekce čínské centrální banky po propuknutí epidemie v řádu čtvrt biliónů USD do finančního systému poskytuje zajímavou příležitost k nákupům komodit do zásob za relativně stále nízké ceny pro čínské a další firmy. Pohlédněme na poměr valuace komoditního versus akciového trhu zde ve Spojených státech:


Inflační trendy jistě zůstávají benigní, ale sitauce po finanční krizi se zcela určitě nepodobá ztracené dekádě Japonska (https://www.proinvestory.cz/nastoli-evropa-periodu-ztracene-dekady-jako-japonsko). Centrální banky vykonaly po finanční krizi kus práce, i když za cenu jistých excesů v ekonomice a globálním politickém vývoji.

Deflátor čistých osobních výdajů (PCE), jakožto klíčová míra inflace v USA, rostl v lednu 1,6% meziročně, pod cílovanými 2% Fedu. Klasický index spotřebitelských cen (CPI) se však pohybuje na 2,3% a svedčí o NEabsenci růstu cenové hladiny. Tudíž obnovení růstu po odeznění faktorů blokující ekonomickou aktivitu (virus, obchodní války) dříve či později povede k rychlejšímu tempu růstu cenové hladiny a cen komodit, které obvykle cenově akcelerují v závěrečné fázi ekonomické konjuktury.

Poskytuje tak investice nákup a drž komoditního indexu příležitost? Velmi obtížně, například více zde: https://www.wsj.com/articles/why-commodity-index-investing-may-be-futile-1491789841?tesla=y

Investiční profesionálové proto spíše obchodují komodity formou trendových algoritmických modelů long/ short diverzifikovaného spektra komoditních kontraktů, případně komoditních spreadů.

Ne všechny komodity jsou však nyní již delší dobu cenově nízko a bez trendu. Například cena paládia je tento rok v plusu 36%, cukru 16% a podobně, s pěknými uptrendy. Nabídkové a potávkové šoky mohou generovat výrazné cenové pohyby, protože produkce nemůže být rychle navýšena v krátkém období, substituty je těžké nebo nemožné dodat a poptávka je cenově nealastická. Odpovědí na nárůst ceny je pak další růst, dokud se nevytvoří výrazná bublina, stimulující další produkci či hledání substitutů. To dělá komoditní aktiva velmi zajímavé pro trendové obchodování v porovnání s jinými aktivy.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen kontraktů na paládium a platinu a neworské COMEX divizi chicagské burzy CME a jejich poměrový komoditní spread od poloviny minulého roku (SOL Trader, denní data):



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?