Kdy se akciový trh vrátí k normálu?

 Respektive, myšleno, kdy se volatilita vrátí k průměru. Od počátku pandemie se implikovaná volatilita S&P 500 dle VIX indexu dostala až k hodnotám podobným jako ve finančnín krizi 2008-09 a postupně klesá, ale ještě stále nejsme na historickém průměru od 1990 19,5. Poslední hodnota je 21,91. Pohlédněme na historický vývoj indexu chicagské burzy CBOE:



Vezměme periody let 1992-96, 2004-07 nebo 2012-17. Tehdy se VIX zřídka kdy dostal nad 20. Samozřejmě budeme-li brát premisu, že na akciovém trhu je bublina, jak často můžeme slýchat v médiích, pak potenciální poklesy zvyšují volatilitu a k průměru se jen tak nedostaneme. Avšak při zohlednění historické změny ve struktuře indexu směrem k větší proporci technologického sektoru (kolem 40% v S&P 500), jež mívá obvykle jakožto růstový sektor větší P/E poměry, zohlednění klíčových úrokových sazeb „na déle“ kolem nuly, výnosů 10-ti letých vládních dluhopisů pod dividendovým výnosem, při podhodnocení odhadů zisků a přestřelené inflačních očekávání, apod. však trh jako index (index zdůrazňuji, ne jednotlivé tituly, které jistě některé jsou bublina) není v žádné bublině, ani náhodou podobné té dejme tomu z roku 2000

Akciový trh má anticipární charakter a při odhadu zisků u S&P 500 koncem roku cca 170 se při v posledních letech forward P/E kolem 25 dostaneme k úrovním indexu 4 250.

Tak dejme tomu, že můj odhad je správně (v reálu samozřejmě nikdo neví, příchozí další nové faktory se všechny nedají odhadnout a je jsou nutné další graduální přizpůsobení dle Bayesova teorému) a index bude postupně dále růst nebo stagnovat a volatilita se tak bude vrátí k historickému průměru. Kdy?

V letech 2002-03 po dotcom krizi VIX index dosáhl vrcholu v srpnu 2002, aby se vrátil na průměr 19,5 v květnu 2003, což je téměř rok času. Ve finační krizi se VIX dostal na maximum v listopadu 2008 a muselo proběhnout 273 trading dnů než se vrátil do průměru v prosinci 2009. Budeme-li brát jako příklad poslední časovou periodu cenové trajektorie návratu k průměru, pak se voaltilita může vrátit do „normálu“ za 57 trading dní.

Novinkou je, že nedávno spustila chicagská burza CBOE také mini kontrakt (1/10 regulérního VIX kontraktu): https://www.cboe.com/tradable_products/vix/mini_vix/

Závěrem se pojdmě podívat na vývoj ceny kontinuálního VIX kontraktu od 2020 (denní data, Multicharts & SOL Trader):     


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?