Akciové trhy pokračují vzhůru před ziskovou sezónou

I přes obavy, že americká centrální banka Fed bude pozadu při boji s rostoucí cenovou hladinou nebo že přistoupí k redukci nákupů aktiv již tento rok jak jsem psal minule: https://martinekonom.blogspot.com/2021/05/potencialni-redukce-nakupu-aktiv-fedem.html?spref=tw tak akciový trh pokračuje výše. Ostatně výnos do splatnosti 10-ti letého amerického vládního dluhopisu je stále pod 2% (1,52%, opět se snižoval od dubna) a bezesporu má kam růst, stejně tak klíčová sazba banky Fed funds kolem nuly, aby se dostaly na průměrné historické hodnoty.

Jistě pokud by se sazby dostaly nakonec na průměrné historické hodnoty pak by se dalo říci, že stávající valuace trhu na základě ceny indexu jako S&P 500 a zisků na akcii firem v indexu by mohla být bublinou, pohlédněme na historický vývoj P/E poměru od konce 20. let minulého století:


Z tohoto pohledu firmy jistě budou časem muset ukázat zisky k ospravedlnění stávající valuace
(i když kompozice indexu je dnes výrazným procentem tvořena růstovými tituly, ktré mívají přirozeně vyšší P/E). Pro 2. kvartál 2021 je odhadovaný růst zisků v S&P 500 61%, což by bylo meziročně nejvyšší číslo od 4. kvartálu 2009! Celkově pro 2021, ale i 2022 jsou odhady pro růst zisků historicky nadprůměrné:


To je pozitivní vývoj ohledně vývoje zisků, který v praxi navíc nakonec bývá překonán zhruba o
5%. Stejně však z pohledu P/E je co dohánět, jelikož se americké akcie obchodují s 62% přirážkou vůči historickým číslům daného poměru (38% přirážka u forward P/E).

Nicméně, brát P/E jako ultimátní faktor, zvláště za situace “nulových výnosů” globálně a likvidity v trhu je naprosto liché a situace si vyžaduje komplexnější pohled. Jedním s poměrů, který naopak nemá výraznou prémii je P/FCF, tj. cena akcií v S&P 500 v poměru k volnému cash-flow, které představuje přesnější vyjádření „hotovostních/ skutečných“ zisků, kdy klasické zisky jsou závislé na průměrování kapitálových výdajů, jsou tak často podhodnoceny, a podobně. Historicky od 90. let pak:

Zejména pak je nutné brát vše na relativní bázi a s ohledem a výnosnost ostatních aktiv. Vzhledem k vládním dluhopisům se pak používá tak zvaná riziková prémie akciového trhu (ERP}, to jest výnos akcií nad výnosem bezrizikového aktiva (často 10-ti letý vládní note), který investoři požadují pro kompenzaci vyšší volatility rizikových aktiv jako akcie. Čím větší ERP, tím jsou akcie levnější a naopak. Nyní se pohybujeme zhruba na historických průměrných hodnotách: 

Tak uvidíme co nám přinese další zisková sezóna a zda se postupně ziskům podaří ospravedlnit vyšší valuace akciových trhů. Tak či onak je dobré být vždy a v každém okamžiku diverzifikován rovněž v historicky nekorelovaných aktivech a strategiích (long/ short).

Závěrem se pojďme podívat na cenový vývoj populárních index kontraktů na  S&P 500 (ES, mini S&P) a Rusell 2000 (RTY, mini Russell) a jejich poměrový spread za posledníc zhruba 2 roky na chicagské burze (SOL Trader, denní data): 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?