Popularita micro kontraktů

Když jsem začínal ve finančním průmyslu v 2001 v Evropě a od 2002 v Chicagu, e-mini kontrakty na futures byly velká novinka. Obchodovaly se převážně v Globex systému burzy CME jako doplněk regulérní seance na pitu open outcry obchodovaný regulérní S&P 500 kontrakt. Hlavní ulice chicagského finančního centra LaSalle street byla ozdobena zářícími reklamními billboardy na e-mini indexy. Na cestě do práce do budovy burzy CBOT jsem byl nadšený, že jsem součástí něčeho velkého co přichází jako skělý produkt pro následující dekády. A skutečně mini kontrakty nabíraly na obrátkách a jejich obchodování se šířilo do světa doslova jako lavina. Proběhlo 20 let a jsou tu micro kontrakty. K čemu tyto, když mini byly postačující pro obchdníky i s menším kapitálem?

Je nutno si uvědomit, že S&P 500 index vzrostl za tuto periodu (a podobně jiné indexy) z 1000 bodů na dnes téměř 5000 bodů. A tak 1% změna v pohybu dnes představuje mnohem větší bodový (dolarový) pohyb. Riziko na obchod, které kdysi stačilo mít kolem 100-200 USD, je dnes již velmi malá částka, která je nyní zapotřebí spíše pěkrát vyšší. A proto, aby se umožnilo malým účtům participovat se strategiemi, které mají menší riziko na obchod, micro kontrakty se velmi hodí. Mají stejné obchodní hodiny i kotaci jako e-mini kontrakty, ale jsou 1/10 hodnoty mini, to znamená, že tam kde je 1 bod 50 USD u mini, S&P 500 tam to je 5 USD za 1 bod pohybu, a tak dále.

Jsou micro likvidní!? Ano, jak psala v srpnu burza CME: „Micro kontrakty na akciové indexy, které započaly v květnu 2019, jsou doposud nejúspěšnější produkt  v historii, který byl burzou spuštěn.“ Průměrný denní objem obchodů (ADV) s nimi od spusštění do 1. kvartálu tohoto roku je následující:

Pro příklad  v červenci tento rok zaznmenal mini Nasdaq 100 ADV 502 933 kontaktů, kdežto micro verze ADV 835 625 kontaktů! Mimo regulérní americkou seanci, pak mají v seanci „přes noc“ micro objemy v řádu 25-30% jejich celkových denních objemů.

Jaké jsou další možnosti micro kontraktů? (velmi detailně o kladech, záporech a jak se používají v praxi obchodníky jsem psal například pro Empowered Trader: https://theempoweredtrader.com/ ). Kromě výše uvedené možnosti zapojení menších účtů (pro i portfolio více strategií od zhruba 2 000 USD), je to také detailnější přístup k portfolio managementu. Co bylo ještě nedávno potřeba pro zapojení minimálně 5 000 USD pro jednu intradenní mini kontrakt strategii, je dnes s touto částkou zapojit u micro celé portfolio intradenních a swing strategií. Dále, například u swing strategie, která nevychází jako váha do portfolia pro 1 plný mini kontrakt, lze aplikovat 0,6 jednotky mini, to znamená 6 micro kontraktů, a podobně.

Dle statistik představovaly micro kontrakty na indexy 37,6% celkových ADV všech produktů na akciové indexy burzy CME. V polovině tohoto roku byl burzou spuštěn rovněž micro konrakt na WTI ropu (1/10 hodnoty bodu regulérního kontraktu) a rovněž tento se brzy stal velmi populární.

Závěrem se pojďme podívat na hloubku trhu (DOM) a komparaci bid/ ask objednávek a objemů zobchodovaných na různých cenách v daný moment obchodního dne u mini Nasdaq 100 (NQ) a micro verze (MNQ) na chicagské burze (SOL Trader):

 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?