Tapering není utahování monetární politiky

Tak tolik diskutované „nebezpečí“ pro trhy ve formě omezování nákupů vládních a hypotečních dluhopisů je tady, jak tento týden oznámila americká centrální banka Fed. Jak jsem zmínil v polovině tohoto roku:

Redukce nákupu aktiv Fedem (taper) není nic nového ani v relativně krátké periodě období po finanční krizi. Zjevným příkladem je tzv. 2013 Taper Tantrum. V reálu pak výnosy T-Note vzrostly z 2 na 3% během 3 měsíců! Avšak taper nezačal až do 2014. Jednalo se spíše o reakci na počáteční zmatky trhu po vystoupení tehdejšího guvernéra Bena S. Bernakeho v Kongresu v květnu 2013. Během 2014 výnos poklesl z 3 na 2,2% a S&P 500 zhodnotilo o 11,4%. Čili v tom to případě “Sell the rumor, buy the fact” efekt. 

Podobně jsme mohli zaznamenat po vystoupení prezidenta Fedu Jereome Powella po oznámení taperingu, že výnosy vládních dluhopisů zamířily níže (inverzně ceny výše) a akciový trh nahoru. Redukce nákupů v řádu 10 miliard USD vládních dluhopisů a 5 miliard USD hypotečních bondů mesíčně začne v  polovině tohoto měsíce a má pokračovat do poloviny 2022. Zvýšení klíčové úrokové Fed funds sazby ze stávajícího pásma 0 až 0,25% (liftoff) má následovat po skončení taperingu, podmíněno tím, že bude dosaženo plné zaměstnanosti. Pohlédněme na vývoj zaměstnanosti v USA, kde je stále viditelná mezera od předpandemické úrovně:


Nové pracovní pozice rostly o 513 tisíc v říjnu, nicméně stále jsme pčes 4 milióny níže než před nástupu Covidu. Fed trvá dále na předpokladu přechodné vyšší cenoví hladiny dané poruchami v nabídce zásluhou pandemického šoku. Ostatně
5-ti letá inflační očekávání se pohynují na trhu pro USA na 2,5%, což je jen mírně nad stávajícím dlouhodobým inflačním cílem banky. To znamená, pakliže se inflace „neutrhne“ z řetězu, graduální zvyšování sazeb z nulových úrovní uvidíme až v později v 2022. Dle kontraktů na chicagské burze je 65% pravděpodobnost, že dojde k prvnímu zvýšení v červnu, 83%, že v září. To že bude v prosinci sazba o 0,50 procentních bodů výše (dvakrát zvýšení 25 bázických bodů) je zajímavě jen 34%. Podobně Bank of England odsunula zvyšování úroků zřejmě až na příští rok a Reserve Bank of Australia až na 2023. Naopak polská centrální banka zvýšila klíčovou sazbu o 0,75 procentních bodů a české ČNB dokonce o 1,25 procentních bodů.

Je nutno zdůraznit, že tapering neznamená utahování monetární politiky. Snižování nákupů objemu bondů Fedem stále povede k růstu bilance banky a to v řádu 400 miliard USD do poloviny 2022, za předpokladu oznámeného scénaře. To znamená pokračováná zvyšování likvidity v ekonomice. Zajímavé je to, že se pravděpodobnost znovuzvolení Jerome Powella po zasedání Fedu zvýšila dle PredictIt na 75% z 69% den před ohlášením taperingu.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen kontraktů na 10-tileté vládní dluhopisy (ZN) a akciový index mini Dow (YM) a jejich poměrový spread od poloviny minulého roku na burze v Chicagu (SOL Trader, denní data):

 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?