Odhady bank, volební rok u akcií

Santa rally (posledních 5 seancí minulého roku a 2 seace tohoto roku) na americkém S&P 500 nebyla pozitivní. Naopak poslední třetina 2023 korespondujíci s fenoménem předvolebního roku mírně ano. Dle Santa fenoméu pak nelze očekávat tento rok v zelených číslech na akciovém trhu. Nicméně je nutno počítat s faktem, že trhy jsou dnes zásluhou algoritmů rychlejší a více anticipatorní než v minulosti a tak posuneme-li pohyb indexu pár dní dříve, poslední měsíc zhodnotil index 200 bodů (10 000 USD na 1 mini kontraktu ES na chicagské burze).

Jak už bývá zvykem analytické oddělení bank předkládají koncem roku odhady cílové hodnoty indexu na další rok:

*Goldman poupravil později na 5100

Medián hodnota v podstatě poukazuje na odhad výnosu kolem 0, nejvyšší predikce kolem 6% p.a. Jak jsem psal minunle, průměrný výnos následující rok po roce s 20%+ zhodnocením byl 8.9%. Trh byl výše ve 22 z 34 případů. Bankovní analytici tedy podhodnocují pro tento rok výkonoost S&P 500. Ostatně, klasickou ukázkou chucpe byly odhady pro 2023, v průměru kolem 4 000 i níže, zatímco index uzavřel přes 4 700. Od 2000 se medián předpověď nakoncec odlišovala od reality na konci roku o 12,9 procentních bodů. Je nutné si uvědomit, že u bank existuje jistý konflikt zájmu s ohledem na pozice v různých aktivech klientely, ale hlavně mnohé studie zdůrazňují nemožnost predikovat hodnoty na měsíce dopředu. Od toho máme algoritmy, aby identifikovaly trend, jeho vyčerpání a podobně. Nebo jak zmiňoval jeden s nejlepších akciových manažerů Peter Lynch, u nákupu a drž je nutno počítat s periodou minimálně 5 let a více.

Ostatně tyto bankovní předikce ovlivňují výrazně i retail investory. Sám jsem se zúčastnil odhadu 2024 S&P 500 finální hodnoty na jednom finančním serveru:



Nejvíce hlasů mají hodnoty blízko korespondujících s odhady bank.

Ideálně je dobré pracovat s pravděpodobností na základě historických dat a poupravovat odhad s ohledem na příchozí data dle Bayesova teorému. Výhodu pak přestavuje prezidenský volební rok v USA, což je případ 2024.

Od počátku indexu S&P 500 bylo 23 prezidentských volebních roků. 83% z nich mělo pozitivní výkonnost. Pokud byl v Bílem domě demokrat (jako nyní) a znovu byl zvolen demokrat, pak byl průměrný roční výnos 11%. Pakli6e byl demokrat vystřídán republikánem, jednalo se o průměrné zhodnocení 12,9%.

Prezidentský volební rok v USA jistě přinese také zvýšenou volatilitu na trzích. Pokud nijak extrémní, pak jistě velmi příznivé prostředí i pro algoritmické trading strategie (AOS). Tak či onak je dobré být vždy a v každém okamžiku diverzifikován do nekorelovaných aktiv-trhů a strategií (long/short).

Závěrem se pojďme podívat na vývoj polulárních index kontraktů na lna large-cap micro S&P 500 (MES) a small-cap micro Russell 2000 (M2K) a jejich poměrový spread na burze v Chicagu, od poloviny 2021 (SOL Trader, denní data):

 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučeníčlánek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

 

 

 

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?