Fed postupně dále normalizuje

Americká centrální banka tento týden opětovně zvýšila klíčovou Fed funds úrokovou sazbu o 0,25 procentních bodů do interval 1,25-1,50. To bylo trhem očekáváno. Medián tak zvaných “dots” signalizuje další tři zvýšení v nastávajícím roce a zhruba dvě v roce 2019. Sazba v delším horizontu pak zůstala nezměněna na 2,75%. Dle vyjádření dosluhující Janet Yellen, většina členů výboru již zakomponovala vliv fiskální expanze z potenciální daňové reformy a odhad růstu HDP na příští rok byl zvýšen na 2,5%.

Trh však zůstává skeptický k odhadovanému růstu sazeb, tak jak predikován Fedem, což je patrné na kontraktu Fed funds futures obchodovaném na chicagské burze:


I když nedostatečný inflační růst je vnímán bankou jako přechodný, tak jádrová inflace se zdá bude ještě dlouho pod cílovanými 2%. I při růstu zaměstnanosti, těsnější trh práce nemá na růst cenové hladiny takový vliv, který by obyčejně modely dokázaly vysvětlit tak jako v předkrizovém období před 10-ti lety (například Phillipsova křivka). Inflační očekávání jsou posunuta značně níže. Dále “sdílená ekonomika”, technologický pokrok a příchozí robotizace/ umělá inteligence a strojové učení postupně snižuje náklady práce. Příští týden v pátek pak vyjít statistika bankou pečlivě sledovaného indexu růstu osobních výdajů PCE za listopad. Jádrová inflace dle PCE pak bude, dle odhadů, žrejmě kolem 1,5% meziročně. Běžně více známý Index spotřebitelských cen (CPI) vyšel za listopad v jádrové verzi 1,7% meziročně, oproti 1,8% v říjnu.
Tudíž, kromě klasických statistik inflace a trhu práce jistě bance v rozhodnutích pomáhají, v pokrizovém vývoji, ukazatele finančního a kapitálového trhu a do jaké miry jsou finanční podmínky těsné nebo naopak uvolněné. Čili může se jednat o princip akce a sledování reakce finančního trhu, zda dochází k utahování podmínek na trhu. Pakliže nikoli, pak má Fed sebedůvěru graduálně zvyšovat, respektive normalizovat. Problémem je, že dlouhodobé sazby stanovené trhem nereagují úměrně krátkodobým, které ovlivňuje klíčovou funds sazbou Fed. Hrozí tak pokračující zplošťování výnosové křivky a nakonec i potenciální inverze, jež byla ve většině případů předzvěstí krize.
Které jsou ukazatele finančních podmínek? Například National financial conditions index chicagské pobočky Fedu, který poskytuje týdenní přehled stavu podmínek na peněžním, dluhovém a kapitálovém trhu. Kladné hodnoty znamenají utaženější podmínky než v průměru a záporné pak uvolněnější:


Podobné indexy pak vedou pobočky Fedu St. Louis a Kansas City. Stejně tak tyto mají podobný vývoj jako chicagská verze.
Na trhu tedy pokračují uvolněné podmínky, což je vidno i na indexu volatility akciového trhu, kde je dlouhodobý klesající trend a kontrakt na VIX futures v contangu umožňuje výnosné prodávaní a rolování s tak zvaným “roll yield”. Závěrem se pojďme podívat na stávající aktivní kontrakt na VIX na chicagské burze za poslední měsíce (SOL Trader, denní data), klikněte na obrázek pro zvětšení:



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?