OPEC s nejasným výsledkem


Na posledním zasedání OPEC ve Vídni se oficiálně kartel dohodl na zvýšení produkce o 1 milión barelů za den, což má být uskutečňováno všemi členy. To pak v reálu znamená spíše efektivně kolem 600 tisíc barelů za den, jelikož některé země nejsou v danou chvíli schopny produkci zvýšit (určitě ne Irán a Venezuela plus další). Přičemž nebyly stanoveny žádné časové termíny či specifické těžební limity. Relativně dost vágní dohoda navýšení tak představuje nějakých 0,5% globální poptávky, což je spíše symbolické gesto. Dle ministra ropného průmyslu SAE (která zastává v danou chvíli rotační prezidentskou funkci OPECu) Suahail Al-Mazroueiho byl dohodnut přechod od přemíry respektování produkčních škrtů ke spíše 100% dodržování. Pohlédněme, jaké jsou kapacitní rezervy jednotlivých zemí z května:


Otázkou je, zda je i těch 600 tisíc barelů za den reálných. V podstatě jediní s kapacitou okamžitého zvýšení produkce jsou Saudi a mimo OPEC Rusko. Bude-li se v reálu jednak nakonec o méně, pak dle Goldman Sachs je poptávka po černém zlatě velmi silná a pakliže by OPEC a Rusko v blízké době nezvýšily produkci, tak by zásoby poklesly na historicky nízkou úroveň již v  1. čtvrtletí 2019. Pokud by došlo k slabějším navýšením produkce v řádu kolem 250 tisíc barelů za den, pak by nabídkový deficit do 3. kvartálu činil dle banky 0,5 mil. barelů za den. Tudíž fundamentálně nejde tak o to stlačit cenu níže, jako spíše zabránit budoucí nedostatečné nabídce na trhu a silnějšímu růstu ceny. Bude-li se dodávat více ropy na trh, tak je s tím také spojená redukce přebytečných zásob, což historicky pak zvyšuje také rizikovou prémii a sebemenší výpadek pak prudce eskaluje cenu výše. Dále, dle některých analytických studií je navýšení produkce o 0,5 mil. barelů za den nedostatečné a povede k zvýšení ceny o 5 USD za barel, což jsme ostatně již mohli téměř zaznamenat v pátek jako cenovou reakci na výsledky jednání. Je nutné si rovněž připomenout, že nečekané výpadky ve Venezuele, Libyi a Angole v poslední době redukovaly společně se škrty OPECu a dalších produkci v řádu téměř 3 miliónů barelů za den!

V praxi v tradingu pak od začátku roku, i když se cena pohybuje nahoru a dolů v pásmu 60-70 USD za barel u WTI kontraktu, tak zvýšená volatilita působí velmi příznivě pro ty intradenní AOS strategie, které mnohdy obchodují ropu převážně na nákupní straně. Více o strategiích, které jsou v praxi historicky úspěšné a které ne, pak dle mých zkušeností s téměř tisíci trading systémy mnoha developerů, pak více zde: www.systemtradingunleashed.com

Čisté pozice v ropě , dle posledního reportu komise pro komoditní trhy, jsou mimo zajišťovatele na NYMEX divizi chicagské burzy ve výši 672 035  kontraktů na nákupní straně. Závěrem se pojďmě podívat na vývoj cen kontraktů na WTI ropu pro dodání v srpnu a prosinci tohoto roku a jejich komoditní spread na burze v Chicagu (SOL Trader, denní data):



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého. Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?