Teorie extrémů v investíční praxi


I když se zdá, že nákup a drž indexů představuje pasívní investici, tak v reálu se jedná v podstatě o momentum strategii. Dle práce Hendrik Bessembindera:  “Do StocksOutperform Treasury Bills?”, podobně jako v jiných studiích je evidentní, že index táhne vždy jen několik titulů. Nebyli-li investoři za poslední léta v tzv. FAANG titulech, pak jsou výrazně pod indexem nebo v mínusech. Více než polovina z 25 tisíc akcií kótovaných v USA za posledních 90 let mělo výnos nižší než výnos krátkodobých dluhopisů které samozřejmě nemohou dlouhodobě vyhrát boj s inflací. Tudíž index táhnou nahoru vítězící tituly a pokud dále již netáhnou, tak jsou vystřídány těmi, které mají momentum nebo i vyžazeny z indexu. Což je rovněž dokazatelné výzkumnými pracemi, že tak zvané růstové akcie nebudou již časem historicky tahouny. Dá se odhadnut ex-ante, které tituly budou tahouny a jak dlouho? Velmi těžko. To znamená, že držení indexu představuje mnohdy tu lepší variantu. Nicméně, historicky tak cílujeme v průměru 10% ročně s možnými propady i 50% a více při metodě nákup a drž.

Stejně tak v čase, rozhoduje pár seancí. Pakliže vynecháme top 10 nejlepších růstových dní, pak bude nakonec výnos redukován i v řádu 10-tek %. I když finanční praktici mnohdy aplikují normální distribuci pro zjednodušení (a jak je ostaně uplatněna v oficiálních modelech), tak v reálu se spíše jedná o zákonistosti extrémních hodnot. Podobně při aplikaci AOS strategií je těžké odhadnout, která strategie bude performovat přesně v určitý čas (neukazuje-li nám equity statisticky významnou autokorelaci výnosů v čase) a je tak tudíž lepší aplikovat portfolio, ať již různých trhů nebo strategií a obchodovaných timeframů.

Nakonec i při samotné portfolio optimizaci, která bývá založena mnohdy na klasickém Markowitzově modelu a propočítává váhy titulů na základě normální distribuce výnosů a volatility. Navíce bere průměrné hodnoty za jednu časovou řadu jako celek. Pro praktické využití je pak mnohem lepší aplikovat jako dodatek bootsprapping techniky, to znamená udělat optimimalizaci mnohonásobné kombinace s opakováním různých úseků datové řady pro vychytání historických extrémů a uprvení vah v portfoliu dle těchto. To je důležité zvláště při aktivech s větší korelací jako akcie, které mají vždy společnou betu, to znamená systematický faktor trhu jako celku. U AOS strategií je dobré sledovat klouzavou korelaci ať již obchodovaných trhů, tak distribuce zisků a ztrát v čase. Strategie s nižší korelací a vyšším dlouhodobým Sharpe poměrem (poměr průměrného výnosu k volatilitě) nebo lépe Sortini poměrem (průměrný výnos k volatilitě při poklesech) by měly mít větší váhy obecně. Navíc ideálně obchodovat mnoho různých trhů (komodity, akciové indexy, úroky, měny) nebo různých logik a timeframů. Více o strategiích, které jsou v praxi historicky úspěšné a které ne, pak dle mých zkušeností s téměř tisíci trading systémy mnoha developerů, pak více zde: www.systemtradingunleashed.com

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontraktů na large-cap mini S&P 500 (ES] a small-cap mini Russell 200 (RTY) a jejich poměrový spread za posledníc měsícena burze v Chicagu (SOL Trader, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

  1. Já teď taky přemýšlím nad tím, že si pořídím nějaké dluhopisy. Ale moc nevím jak na to, respektive ne že bych nevěděl jak, ale nevím kde. Přijde mi, že dneska je těch společností tolik, že mi z toho přechází hlava. :) A s tím se samozřejmě také pojí i to, že je tam nabalená spousta šmejdů. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?