Americká ekonomika silněji roste, ale pozor na rozpočtový deficit


I přes trochu vyšší očekávání, s ohledem na Trumpovy reformy daní a podpory infrastruktury, americká ekonomika rostla silněji ve 2. kvartále 4,1% na roční bázi. Avšak je nutno vzít v potaz, že faktory ovlivňující růst mají vždy zpoždění a tak se může Trumpova administrativa stále dobře „vézt“ na práci Obamovy administrativy a dále čtvrtletní růsty nad 4% nejsou zase tak nic neobvyklého krátkodobě, i když se jedná o nejrychlejší tempo růstu od roku 2014. Pohledem na předešlé roky v historii je zřejmé, že čtvrtletní růsty 4% a více nejsou neobvyklé:



Samozřejmě jak ve vyspělých zemích roste nominální  či reálný základ produktu, tak v budoucnu vždy nižší procento z vyššího základu může znamenat více. A tak 4% dnes znamená mnohem více než stejné procento v minulosti (stejně tak kupříkladu 2% růstu vyspělé ekonomiky může znamenat více než např. 6% růstu rozvojové ekonomiky, a podobně).

Za růstem stojí silná soukromá spotřeba a konečně také akcelerace kapitálových výdajů firem. Nicméně, čisté exporty také přispěly více jak 1% a to hlavně zásluhou narychlo zvýšených vývozů  sóji před uplatněním recipročních cel. To znamená je otázka, co bude do budoucna, pakliže se obchodní války budou potenciálně prohlubovat a naopak několik desetin či procento z růstů americké a čínské ekonomiky uberou.

Tax cuts & Jobs Act z roku 2017pro podporu ekonomiky je založen na premise 3% růstu, pakliže má dojít k ufinancování deficitů z daňových škrtů a expanze vládních výdajů. Pozitivem je jistě zvýšení odhadu růstu zisků firem oproti  předešlému roku:


V danou chvíli však jak centrální banka tak rozpočtový výbor Kongresu mají odhady dlouhodobého růstu kolem 1,9%. To znamená, pakliže skutečně se ukáže 3% růst jako vzdálený, pak rostoucí deficity rozpočtu dříve či později povedou k problémům. A tak samozřejmě se již na Twitteru objevily stížnosti prezidenta Trumpa na zvyšování klíčové sazby Fedem (v  souvislosti se stížností na rychle posilující dolar), které zdražuje vládní půjčky k financování výdajů, zvláště pak na tuto sazbu citlivé krátkodobé papíry, jež představují 69% (1-5 let splatnosti) dluhu v danou chvíli. A tak samozřejmě nezbývá nic jiného než rolovat a navyšovat aukce dalších dluhopisů, jak zmíněno například v posledních dnech zde.

Také, nemá-li dojít k inverzi výnosové křivky (která v historii často předcházela recesi ) pak bude nutné se více posunout do delších splatností, což je však problematické s ohledem na potenciální zdražení sazeb hypoték (jež jsou odvozeny od výnosů do splatnosti dluhodobějších papírů) a oslabení klíčového tahouna americké ekonomiky – spotřebitele.

Závěrem se pojďmě podívat na cenový vývoj populárních kontraktů na akciový index mini S&P 500 ES a americké vládní 10-ti leté dluhopisy ZN a jejich poměrový spread na burze v Chicagu od roku 2017 (SOL Trader, denní data):


Upozornění: Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?