Volatilita na trzích je zpět 2


Podobně jak jsem zmínil v únoru v první části zde na blogu: http://martinekonom.blogspot.com/2018/02/volatilita-na-trzich-je-zpet.html jsme nyní zpět v situaci, kdy volatilita na akciových trzích se dostává zpět k průměrným historickým hodnotám. Perioda po finanční krizi zajisté vytváří jistou iluzi, kdy klasicky riziková aktiva jako akcie se zdají jako jistý a bezpečný instrument. Jistě byl mohl vyprávět o pohybech trhu na počátku tohoto milénia, kdy jsem zde v Chicagu pracoval na trading desku jednoho z největších světových akciových brokerů, ale to někdy příště. Určitě tomu je v dlouhodobém horizontu 15-20 let, ale jen plně diverzifikovaně pomocí indexu trhu vyspělé tržní ekonomiky jako USA (pozor však na situace jako vyspělé Japonsko, kde akciový index Nikkei 225 je stále 40% pod maximem před téměř 30 lety!).

Rok 2017 zaznamenal jen 8 denních pohybů plus mínus 1% indexu S&P 500. Tento rok je to výrazně vyšší, nicméně historicky stále podprůměrné. Pohlédněme graficky:


Ve středu S&P 500 poklesl o 3,29% za den, což bylo nejvíce od února, kdy byl intradenní pokles 3,75%. Pohledem do historie od 1928 pak 3% dolů a více pohyby přicházejí na tomto indexu v průměru 3,5x za rok. Od roku 1939, při eliminování potenciálních extrémů pohybů daných Velkou hospodářskou krizí 20-30. let, pak byl takovýto pohyb zaznamenán od roku 1939 1,8x v průměru za rok, čili dalo by se říci tento rok máme splněno. Avšak pozor volatilita má tendenci se shlukovat a průměry nejsou rovnoměrně distribuovány v čase.

Jaký je důvod poklesu? Často není zřetelný a je čistě dáno poptávkou a nabídkou a jejich strukturou. Je určitě jisté, že v technologických akciích FANG je nadmíra „roztřesených rukou“ a při vysoké valuaci jsou výrazné korekce či trvající propady pravděpodobnější.  Přeceněním segmentu  jsou samozřejmě zasaženy všechny tituly minimálně krátkodobě. Zde musím připomenout teorii extrémů, jež jsem zmínil zde: http://martinekonom.blogspot.com/2018/06/teorie-extremu-v-investicni-praxi.html  Index táhnou nahoru vítězící tituly a pokud dále již netáhnou, tak jsou vystřídány těmi, které mají momentum nebo i vyřazeny z indexu. Což je rovněž dokazatelné výzkumnými pracemi, že tak zvané růstové akcie nebudou již časem historicky tahouny. Dá se odhadnut ex-ante, které tituly budou tahouny a jak dlouho? Velmi těžko. 

Jistým důvodem může být růst výnosů do splatnosti amerických dluhopisů (inverzně pokles jejich cen) od nichž se odvíjí úroky za hypotéky, náklady investičního financování firem, a podobně. Pokud jsou vyšší výnosy/ úroky taženy růstem ekonomiky je vše v pořádku. Proti situaci, kdy jsou vyšší výnosy/ úroky taženy výše převážně růstem inflace, kdy nastává stagflace a riziko chyby centrální banky pro nadměrné utažení monetární politiky, která nastartuje krizi. Mezinárodní měnový fond na svém zasedání v Indonésii oznámil snížení predikce růstu světové ekonomiky tento a příští rok na 3,7% z předchozího odhadu 3,9%. Hlavními důvody jsou implikace obchodní války mezi USA a Čínou a slabší růst produktu v emerging ekomikách. Zde v USA několik firem již projevilo znepokojení s růstem cen vstupů a potenciálním poklesem ziskových marží.

Existují důvody ke krizi? V tuto chvíli rozhodně, podle mne, nikoliv. V každém případě je dobré výt vždy a v každou chvíli diverzifikován do různých historicky nekorelovaných aktiv či strategií. Z mé praxe pak v segmentu AOS, o strategiích, které jsou v praxi historicky úspěšné a které ne, pak dle mých zkušeností s téměř tisíci trading systémy mnoha developerů, pak více například zde: www.systemtradingunleashed.com

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontraktů na large-cap mini S&P 500 (ES) a small-cap mini Russell 200 (RTY) a jejich poměrový spread za poslední měsícena burze v Chicagu (SOL Trader, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?