Volatilita na trzích je zpět 3


V posledním update tohoto seriálu jsem zmínil posupný návrat volatility akciového trhu k historicky “klasičtějším” hodnotám:  https://martinekonom.blogspot.com/2018/10/volatilita-na-trzich-je-zpet-2.html  Poslední poklesy se mohou zdát výrazné, nicméně vezmeme-li dlouhodobější pohled pak se jedná o v podstatě doposud o slabší korekci v rámci stále uptrendu. Pohlédněme na měsíční data pro index S&P 500:


Akcie jako agregátní index dokáží korigovat mnohem více, individuální akcie pak ještě znatelněji více. a mnohem dlouhodoběji.  Jistým spouštěčem se zdá být (kromě faktorů, jež jsem zmínil minule) i geopolitická situace v Saudské Arábii, kde vražda novináře vedla americký Kongres k zvážení sankcí včetně zmrazení saudských aktiv. Značné tyto prostředky jsou pak v akciích. Dále, před volbama do amerického Kongresu bývá zpravidla trh značně volatilní, navíc pak rostoucí predikce (např. FiveThirtyEight má 66% pravděpodobnost) o jeho rozdělení na demokratickou Sněmovnu reprezentatů a republikánský Senát (oproti plné republikánské převaze nyní), což by vedlo k zvýšené kontrole akcí Donalda J. Trumpa a složky výkonné moci obecně a zpomalení prosazování převážně domácí ekonomicko-politické agendy.

Říjen navíc bývá historicky nejvíce volatilním měsícem. U Dow Jones Industrial Average indexu od roku 1896 (počátek kalkulace) mají denní změny směrodatnou odchylku (její výpočet jsem zmínil zde) 1,44% v porovnání s jinými měsící, kde je průměrně 1,05% (diferenciál  mezi říjnovou a „ostatními“ je významný i po odstranění krizových říjnů 1987 a 2008). Co je statisticky příznivé je to, že pravděpodobnost nástupu medvědího trhu v říjnu je historicky 1:35.

S&P 500 je nyní v drawdownu něco přes 10%. Vezmeme-li data od 1928 pak u tohoto indexu 10% pokles v 60% případech nevedl k medvědímu trhu a ve 40% ano. Průměrná korekce kdy 10% pokles nevedl k medvědímu trhu (propad 20% a více) byla 14% a trvala 132 dní. Medvědí trhy pak mají průměrný drawdown 37% a trvající 358 dní v průměru.

Akciový trh, oproti obvykle přijímané premise, je velmi chabý prediktor příchozí ekonomické krize (o tom zase někdy příště) a výrazné procento dvojciferných procentuálních poklesů nastává mimo ekonomickou krizi. Je tedy nutno s tímto kalkulovat a být v každý moment diverzifikovýn do historicky nekorelovaných aktiv a strategií.

Z mé praxe pak v segmentu AOS, o strategiích, které jsou v praxi historicky úspěšné a které ne, pak dle mých zkušeností s téměř tisíci trading systémy mnoha developerů, pak více například zde: www.systemtradingunleashed.com

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontraktů na large-cap mini S&P 500 (ES) a small-cap mini Russell 200 (RTY) a jejich poměrový spread za posledních 12 měsíců na burze v Chicagu (SOL Trader, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?