Je korekce na akciovém trhu u konce?


To je vždy těžká otázka, jelikož akciové trhy dokáží korigovat krátkodobě nebo nastolit několikaletý pokles v řádu více desítek procent. Realita je, že jsme tento týden zaznamenali negativní makro data v Evropě, kde reálný produkt rostl jen 0,2% ve 3. kvartále oproti 2. čtvtletí a v Německu dokonce poklesl o 0,2% (poprvé od r. 2015). V Japonsku zase došlo ke kontrakci 0,3%. Nicméně, v Německu jde o reorganizaci produkce v automobilovém průmyslu pro uspokojení emisních standardů a v Japonsku o vliv přírodních katastrof v září. Pozitivní je naznačení představitelů americké centrální banky o možném odsunutí zvyšování klíčové úrokové Fed funds sazby, což je dáno poklesem inflačních tlaků po posledním poklesu ceny ropy. Kombinace velmi solidních zisků amerických firem, nízké inflace a o 11% nižší P/E forward poměr meziročně u S&P 500 vytváří stále prostor pro růst trhu. Avšak, trhy operují spíše na principu “what if” než na “what is” a implementují možné scénáře do budoucna (i když je akciový trh špatným prediktorem krize historicky).

Co bude klíčové v nejbližším období je asi dotáhnutí Brexitu (nyní po dohodě s EU ze strany Británie, kde hrozí politické riziko) a hlavně pak jednání USA a Číny o obchodních vztazích 1. prosince (setkání Xi a Trumpa). Pozitivní indicie bude, pakliže před tímto setkáním navštíví čínský vice-premiér Liu He americké kolegy ve Washingotonu DC.

Jedním z mnoha indikátorů, který můžeme použít k odhadu směřování trhu je sentiment investorů. Podle Americké asociace individuálních investorů (AAII) za týden končící 14.11. pak:



Je vidět výraznější pokles nákupního sentimentu (a nárůst medvědího) pod průměr. Nicméně, od vrcholu z ledna se býčí sentiment pohyboval v pásmu 26-45% a stávající hodnota tak zapadá a nepředstavuje extremém, který by při výrazně nižším čísle znamenal jako kontrariánský indikátor přeprodaný trh. Co je však více reprezentativní jsou ukazatele sentimentu institucionálních investorů (kteří tovří v dnešní době převahu na americkém akciovém trhu). Zde můžeme použít například index National Association of Active Investment Managers (od minulého roku graficky):


Tento index měří průměrnou alokaci kapitálu asset manažerů na americkém akciovém trhu (respektivě změny za poslední dva týdny, 0% znamená plně v hotovosti, 100% plně zainnvesotváno). Poslední číslo 35,1% je blízko tomu z počátku 2016, kdy došlo k lokálnímu minimu trhu. Naopak u přehledu manažerů od Bank of America Merill Lynch je hodnota 31% overweight globálně, kdežto při minimech z let 2011, 2012 a 2016 to bylo underweight.

Tak či onak, je dobré být v každý moment diverzifikovýn do historicky nekorelovaných aktiv a strategií.

Z mé praxe pak v quant segmentu AOS, o strategiích, které jsou v praxi historicky úspěšné a které ne, pak dle mých zkušeností s téměř tisíci trading systémy mnoha developerů, pak více například zde: www.systemtradingunleashed.com

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontraktů na large-cap mini S&P 500 (ES) a small-cap mini Russell 200 (RTY) a jejich poměrový spread od konce minulého roku na burze v Chicagu (SOL Trader, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

  1. "Kombinace velmi solidních zisků amerických firem" - tohle je můj job a musím říct, že tak špatný kvartál, co se týče výsledků tady dlouho nebyl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://www.reuters.com/article/us-usa-results/third-quarter-u-s-profit-growth-on-track-to-be-highest-since-2010-idUSKCN1NA2LW

      Vymazat
    2. EPS docela šlo, ale tržby a hlavně outlooky byly tenhle kvartál nezvykle špatný. Navíc trh je teď na jakýkoli zaváhání děsně citlivej.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?