Zemní plyn se začíná probouzet


Zatímco cena ropy nyní více než koriguje nárůsty předchozího měsíce (v den, kdy prezident Trump telefonicky hovořil se saudským princem 16. října byla cena ještě u WTI kontraktu nad 70 USD za barel), tak naopak cena amerického zemního plynu akceleruje. V podstatě od břidličné revoluce a následného poklesu cen energií se narozdíl od ropy zemní plyn doposud ještě „neodrazil ode dna“. A to i když například report společnosti Shell z počátku 2017 predikoval že energetický průmysl bude muset značně žvýšit investice k uspokojení budoucí rostoucí poptávky (předpoklad 4-5% ročně do roku 2030), v převážném rozsahu hlavně z Asie od roku 2020. V Číně je například vládou stanovený cíl u zemního plynu k dosažení 15% celkového energetického mixu do roku 20300. Region jihovýchodní Asie se má stát čistým impotérem komodity do roku 2035. 

Jak se blíží zima, jsou americké zásoby komodity 3 143 miliard krychlových stop, což je nejníže za 15 let! To je 13,6% pod 5-ti letým průměrem a 16,7% pod úrovní z roku 2017. Týdenní vývoj zásob v jednotlivých posledních letech a průměr pak (2018 tmavě modře):


Zásoby jsou tedy níže a to i za pokračování rekordní americké produkce. Avšak akcelerace LNG exportů, využití elektráren a industriální spotřeby na poptávkové straně vytváří určitý tlak na růst ceny a potenciál dlouhodobějšího růstového trendu. Tento týden zhodnotil aktivní kontrakt plynu na chicagské burze kolem 13%. Tudíž můžeme očekáva pokračování růstu ceny? To bude do  značné míry záviset, dle stávajícího sentimentu trhu, spíše na počasí. Za posledním posílením ceny totiž stojí chladnější teploty. Naopak teplejší zimní počasí může rychle cenu poslat zpět níže. Vezmeme-li situaci z minulého roku, tak arktické bouřr v lednu a počátkem února poslaly cenu nad 3,6 USD za milión Britských termálních jednotek. Nicméně oteplení během pár dní poslaly cenu zpět k 3 USD.
Stejně tak při rychlejším nárůstu ceny zemního plynu mají elektrárny tendenci přecházet na jiné zdroje všetně uhlí. To znamená pro dlouhodobější růstový trend, bude zapotřebí pokračující pokles zásob a akcelerace poptávky. V každém případě nejnižší zásoby za 15-let jistě poskytují jistý předpoklad, uptrend je jistě možný. Nejen u ceny komodity, ale také u spreadů (více o spreadech například zde).

Dle posledního reportu komise pro komoditní trhy jsou čisté pozice obchodníků, mimo zajišťovatele, na NYMEX divizi chicagské burzy 42 139 kontraktů na nákupní straně (nárůst o 9 097 kontraktů oproti předchozímu reportu).

Závěrem se pojďme podívat na vývoj aktivního kontraktu zemni plyn (GNG, existuje i ¼ mini kontrakt QN) a kontrakt pro březen 2019 a jejich poměrovýkomoditní spread za posledních 12 měsíců na burze v Chicagu (SOL Trader, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

  1. Myslím, že teď je ta situace ještě horší a nejlépe se mají ti, kteří mají peníze ve zlatu nebo uložené kdekoliv jinde mimo běžné spořící účty. Ta inflace je zkrátka vysoká, do toho politická situace, zadlužené státy a spousta dalších ne úplně příjemných jevů, kterým jsme byli za poslední dva roky svědkem.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?