Polární počasí nemá na plyn vliv


Jestli bych si měl vybrat mezi horkým extrémem z léta 2012 a nynějším polární vlnou v 2019 zde v Chicagu, tak bych jistě volil první alternativu. V obou případech jsem měl návštěvy lidí přilétajících z jiného státu/ země (jaký to nešťastný timing!) a musel se pohybovat déle venku. Zatíco v horku 2012 se sice v dusnu při chůzi člověk unavil, tak nyní šlo vydržet v polární vlně zhruba jen 10 minut a poté hrozilo totální umrznutí. Tento způsob zimy zdá se být poněkud nešťastným, jak by asi napsal Vladislav Vančura. Co se týče trhů, tak tehdy v roce 2012 akcelerovala jako následek horka cena kukuřice prudce vzhůru. Nyní s komodity nijak cenově nereagovaly, i když by se mohlo očekávat u zemního plynu. Proč ceny plynu nešla prudce vzhůru? Jednak je prudké ochlazení dle odhadů časově limitováno (již tento víkend mají být naopak teploty v plusu) a dále lokalizace produkce je u plynu převážně mimo americký Středozápad narozdíl od kukuřice v případě z 2012. Dále pak cena plynu již silně rostla ex-ante v předpovědích z konce 2018, jak jsme zmínil na blogu v listopadu: https://martinekonom.blogspot.com/2018/11/zemni-plyn-se-zacina-probouzet.html

S ohledem na všechny státy americké unie pak je doposud zima teplejší než průměrná. Rezervní zásoby plynu jsou stále na dostačující úrovni k pokrytí domácí poptávky a jejich rychlost čerpání je pomalejší pro danou úroveň teploty než v minulých letech (tento týden report ukázal na týdenní čerpání zásob nižší než očekávané trhem). Přesto však jsou na úrovni jen 2 197 miliard krychlových stop (62,2 mld m3), což je 13% pod 5-ti letým průměrem. A to i přes rekordní produkci 2,7 biliónů krychlových stop v říjnu, což představuje tempo růstu kolem 13% ročně. Pohlédněme na vývoj zásob od ledna 2017:



Problém (či spotřrebitelská výhoda) nízkých cen plynu v USA však dozajista trápí producenty, kde narozdíl od ropy stále nedošlo k probuzení cen po břidličné revoluci. Ostatně, Wall Street se začíná obracet na výrobce plynu s otázkou ohledně jejich „přehnaného“ financování. A tak například EQT Corp., se již nechala slyšet, že hodlá výrazně omezit výdaje v tomto roce ( o 700 mil. USD méně meziročně). Cena akcií firmy se do značné míry podobá průběhu ceny plynu, což invetory jistě netěší. Podobné plány naznačují rovněž Gulfport Energy či Antero Resources. Po mnoho let investoři oceňovali producentské společnosti dle metriky růstu těžby, avšak přes silný růst produkce se finanční výkazy nelepší jak se očekávalo a je nutno přistoupit k jinému modelu než množstevnímu cílování.

Černého Petra pak představuje petenciální vyřešení obchodních sporů mezi Čínou a USA a další akcelerace amerických exportů LNG.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj ceny aktivního kontraktu na zemní plyn a jeho komoditního spreadu s kontraktem pro podzim (září) tohoto roku na burze v Chicagu od konce minulého roku (SOL Trader, denní data):



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?