Varování dluhopisového trhu


Závěr týdne byl jistě zajímavý, jednak ve čtvrtek S&P 500 index téměř 40 bodů nahoru, aby následně šel v pátek téměř 60 bodů dolů. Americká centrální banka (Fed), jak se dalo předpokládat, pozastavila zvyšování své klíčové Fed funds sazby a připojila se k táboru holubiččí politiky dalších hlavních světových monetárních autorit. To vedlo k zvýšení apetitu nákupu rizikových aktiv. Nicméně, nezabránila již páteční inverzi spreadu mezi výnosy do splatnosti 10-ti letého vládního dluhopisu a 3-měsíčního T-Billu (poprvé od roku 2007), jehož záporná hodnota je historicky stabilním prediktorem ekonomické recese: https://martinekonom.blogspot.com/2018/04/pokracujici-zplostovani-vynosove-krivky.html

Od roku 2015 jsme měli děvět 0,25 procentních zvýšení Fed funds sazby Fedem do pásma 2,25-2,5%, nicméně výnos 10-ti letého vládního bondu reflektuje z pokrizového minima 1,32% v polovině 2016 jen cca poloviční přizpůsobení se.

Navíc výnos do splatnosti německého 10-ti letého vládního Bundu se dostal zpět do záporu od října 2016. Spouštěčem byl romě jiného,pokračující pokles průmyslové aktivity v Německu dle IHS Markit PMI, kde došlo v březnu k propadu na 44,7 oproti odhadu 48. Podobně americký PMI průmyslu v březnu oslabil na 52,5 vs. očekávání 53,6.

Globálně je na trhu situace, kde poklesy průmyslové aktivity jsou vyvažovány stabilní aktivitou sektoru služeb a soukromou spotřebou domácností. Co je viníkem? Geopolitická situace a následně pokles investiční aktivity průmyslových firem (naštěstí stále neplatí u tvorby pracovních míst) jak panuje nejistota v souvislosti s obchodní válkou, Brexitem a obecně politickým napjětím v Evropě, vládní „shut downs“ zde v US, a podobně. Pohlédněme na příklad rozdílu vývoje indexu globálních investičních výdajů firem v komparaci s indexem soukromé spotřeby:


Už jsme v podobném rozevírání nůžek mezi průmyslovou aktivitou a soukromou spotřebou byli předtím. Rovněž, inverze spreadu v klíčových segmentech americké výnosové křivky by musela nějakou dobu (pár měsíců přetrvat), abychom mohli hovořit o silné statistické významnosti pro předpověď ekonomické krize. Je však dobré sledovat vývoj zaměstnanosti, zda nakonec firmy nerezignují i v této oblasti a dále bankovní sektor, pro který jsou inverze primárně ziskově nevýhodné. Hlavně pak, zda konečně dojde k vyřešení geopolitických otázek. Příští týden se například mají sejít k dalším  jednáním v Číně ministr financí USA Steven Mnuchin a vice-premiér Číny Liu He se svými týmy a další týden pak jestě ve Washingtonu DC. Konečně by mělo být finalizováno vše podpisy koncem dubna na setkání mezi prezidenty Trumpem a Xi. Trh signalizuje, že čas se nachyluje a není dale již co otálet.

V každém případě je dobré být v každý moment diverzifikovýn do historicky nekorelovaných aktiv a strategií.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen aktivních kontraktů na 10-ti letý americký T-Note a 30-ti denní Fed Funds sazbu a jejich komoditní spread (inverzně k níže uvedené ceně se pak vyvíjí výnosový spread) na burze v Chicagu od konce minulého roku (SOL Trader, denní data):


 Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?