Slabý růst poptávky drží cenu ropy nízko


Cena amerického kontraktu WTI ropy se od počátku roku pohybuje v relativně úzkém pásmu 50-65 USD za barel a zdalo by se výhodné jednoduše vždy nakoupit blízko 50 a prodávat kolem 60. Nicméně historie naznačuje, že to nemusí být dlouho výhodné, jelikož cena dokáže trendovat mimo pásma oběma směry velmi rychle, pohlédněme na ceu WTI od konce 40 let:



Koncem 90. let například byla cena kolem 20 USD za barel, což by inflačně očištěno v dnešních dolarech odpovídalo zhruba 31 USD za barel.

Podle posledního reportu Mezinárodní energetické agentury (IEA) se poptávka po komoditě v první polovině roku zvýšila jen o 600 tisíc barelů za den, navíc kde v podstatě za růstem stojí pouze Čína s 500 tis. příspěvkem. Celkově je toto číslo pak nejmenší za více jak dekádu od finanční krize 2018. I přes horší finanční výsledky firem v břidličném sektoru, geopolitické napětí na Středním východě či exporty Saudské Arábie pod hranicí 7 miliónů barelů za den, se cena ropy drží relativně nízko, což je funkcí slabého růstu poptávky. Podobně jako u mnoha dalších komodit je pak tato daná nejistotou s ohledem na stále neuskutečněnou obchodní dohodu mezi Spojenými státy a Čínou.

Oproti Číně rostla poptávka v první plovině roku v Indii a USA jen 100 tis. barelů za den. Pro země OECD jako celek pak došlo k poklesu již po tři po sobě jdoucí kvartáy. Odhad růstu dle IEA byl tak snížen pro tento rok o 0,1 mil. barelů na 1,1 mil. barelů za den a pro 2020 na 1,3 mil. barelů za den.
Kartel OPEC se snaží redukovat produkci (například Saudi v červenci těžili o 0,7 mil. barelů za den méně než stanoveno v dohodě). Při očekávaném růstu produkce zemí mimo OPEC pro rok 2020 kolem 2,2 mil. barelů ze den však prozatím vypadá, že trh by měl být více než dostatečně zásoben černým zlatem.

Černého Petra tak představujě restart sentimentu ohledně globálního ekonomického růstu po potenciálním uzavření dohody mezi USA a Čínou. Na druhé straně, zajímavý report poukazující na možnou cenu ropy kolem 10 USD za barel do budoucna, aby byl benzín stále kompetitivní v porovnání s alternativami, přinesla v posledních dnech banka BNP.

Čisté pozice v ropě , dle posledního reportu komise pro komoditní trhy, jsou mimo zajišťovatele na NYMEX divizi chicagské burzy ve výši 425 148  kontraktů na nákupní straně. 

Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen aktivního kontraktu na WTI ropu a její komoditní spread s kontraktem pro konec roku na burze v Chicagu od konce minulého roku (SOL Trader, denní data):



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?